Luister naar

Internationale media prijzen staatsman Wim Kok

Nieuws
Buitenlandse media meldden het overlijden van de Nederlandse oud-premier Wim Kok als het afscheid van een staatsman.
Herman Veenhof Herman Veenhof
maandag 22 oktober 2018 om 11:05

Amsterdam

In The Guardian wordt Kok getypeerd als architect van regelingen rond euthanasie en homohuwelijk. Dat is opvallend omdat Kok juist bij dat laatste aarzelde en zich afvroeg of erkenning daarvan wel moest.

De Britse krant citeerde de Nederlandse premier Mark Rutte, die Kok ‘totaal betrouwbaar, totaal oprecht en altijd gericht op oplossingen’ vindt. Bij Koks vriendschap met de Britse ex-premier Tony Blair meldt de krant dat ‘het afschudden van ideologische veren voor hem geen probleem was, maar voor een politieke partij als de onze, een bevrijdende ervaring’.

The New York Times zet Kok neer als ‘Dutch Prime Minister in Boom Times’. De Amerikaanse kwaliteitskrant ziet ‘de vakbondsman die politicus werd’ als een typisch voorbeeld van de centrumlinkse politiek die ook werd voorgestaan door Blair en de Amerikaanse president Bill Clinton. ‘Met beide mannen ontwikkelde Kok dan ook een band.’ Tony Blair zelf noemt Kok ‘een van de grootste mannen in de politiek van onze tijd’. De Belgische oud-premier Elio di Rupo omschrijft Kok in een tweet als ‘een groot socialist die heel veel heeft gedaan voor de Europese samenwerking. Ik heb hem goed gekend en koester bewogen gedachten over hem’.

Bergambacht

De Belgische krant La Libre Belgique meldde hartfalen, overlijden te midden van zijn familie en naasten en zijn eenvoudige komaf als arbeiderszoon uit Bergambacht. De Franse conservatieve krant Le Figaro ziet Kok als de man van het poldermodel. In Parijs maakte de necroloog Kok opeens chef van drie kabinetten in plaats van van twee. ‘Terwijl hij aan het hoofd stond van drie centrumlinkse coalitiekabinetten, beleefde het land een indrukwekkende economische groei.’

In het van oorsprong rooms-katholieke Vlaamse dagblad De Standaard wordt ook de kritiek op Kok verwoord.

‘Zijn beginjaren in de politiek waren verre van makkelijk. Onder zijn verantwoordelijkheid moest er diep gesneden worden in de arbeidsongeschiktheidsregeling WAO. Het kostte hem en zijn partij veel aanhang. Na zijn politieke carrière was hij onder meer commissaris bij ING en Shell. Door de vergoedingen die hij hiervoor kreeg, kreeg hij het etiket “zakkenvuller” opgeplakt. Terwijl hij zich als premier had verzet tegen de “exhibitionistische zelfverrijking” aan de top van het bedrijfsleven.’

De Standaard maakt ook gewag van een politieke lijn die Kok zelf nu juist altijd afwees.

‘Kok zelf verwierf wereldfaam als voorvechter van de ”derde weg”: de middenweg tussen sociaaldemocratie en liberalisme.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin: Westen wil 'geschiedenis herschrijven'

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt lsraël met sancties

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'