Syriërs waarschuwden in oktober voor ‘Belgische visafraude via consulaat’

Theo Francken © Photo News

Begin oktober waarschuwde een belangengroep van Syrische christenen, de European Syriac Union (ESU), in een brief voor een groep van ‘zes Belgen die tussen de 3.000 en 14.000 euro vragen voor humanitaire visa voor Syrische christenen’. Dat meldt de RTBF. Maar wie kreeg die brief en wat werd ermee gedaan?

Eveline Vergauwen

Volgens de ESU hebben zes Belgen zich verrijkt op de kap van Syriërs, staat in de brief (zie onderaan) te lezen. ‘Dit is een schandaal en het moet stoppen.’ Eén van die zes zou een link hebben met een ‘Belgisch parlementslid’. Maar over wie het gaat, en wat dan die link is, wordt niet duidelijk. De ESU zegt wel de naam te kennen van dat parlementslid.

De brief dateert van 11 oktober. Volgens de ESU werkte het Belgische consulaat in Libanon samen met die zes Belgen. Ze zouden de geselecteerde Syrische christenen Libanon binnenlaten, en hen snel een visum geven om naar België te vliegen. ESU spreekt over een nieuwe groep van dertig personen die op 19 oktober een visum zouden krijgen. Of dat is doorgegaan, is onduidelijk. Francken verklaarde aan De Standaard wel dat na september de samenwerking met Kucam werd stopgezet.

De brief is volgens de RTBF verstuurd naar een honderdtal mensen, onder wie parlementsleden, media en vertegenwoordigers van de Syrische gemeenschap. Maar wie wat op welk moment wist, blijft uiterst onduidelijk.

Tijdslijn

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) vernam eind september klachten van een slachtoffer en verwittigde de politie. N-VA’er Theo Francken ving ‘geruchten’ op over fraude met humanitaire visa rond diezelfde periode. Francken zei aan De Standaard dat hij die geruchten hoorde na de tweede golf van vluchtelingen die in september via Kucam België bereikte.

Begin oktober bereikten bij de historicus en arabist Pieter Van Ostaeyen ook signalen over dezelfde problematiek. Hij hechtte er weinig geloof aan lichtte de politie niet in.

We trachtten de ESU meermaals te bereiken, maar kregen voorlopig nog geen antwoord.

2019-01-17 16-29 by on Scribd