© Red Bull Content Pool

VIDEO. Japanner breekt wereldrecord met waanzinnige skisprong van 291 meter, al telt zijn poging officieel niet

Akureyri -

291 meter. Zo ver zoefde de Japanse schansspringer Ryoyu Kobayashi op skilatten door de lucht. Hij vestigde hiermee het nieuwe wereldrecord in IJsland waar speciaal voor de sprong een natuurlijke schans werd aangelegd, al erkent de Internationale Skifederatie FIS het wereldrecord niet.

Roel Damiaans

Op woensdag heeft de Japanse schansspringer Ryoyu Kobayashi geschiedenis geschreven door een nieuw wereldrecord te vestigen voor de langste skisprong. Die indrukwekkende prestatie vond plaats in het IJslandse Hlidarfjall Ski Resort in Akureyri. De Japanner overbrugde er een afstand van maar liefst 291 meter voor hij weer veilig landde in de sneeuw. Deze sprong, na twee dagen van intense pogingen, overtrof het vorige record met een opmerkelijke verschil van 37,5 meter.

Maar het nieuwe wereldrecord werd al meteen betwist door de Internationale Skifederatie FIS. De sprong werd immers buiten competitie neergezet. Daarnaast is de schans in IJsland niet gehomologeerd en kon het materiaal ter plaatse niet nagekeken worden door een controleur van de FIS.

De nieuwe recordhouder verpulverde het vorige record met 37,5 meter.© Ryoyu Kobayashi

De 27-jarige Kobayashi is een bekende atleet in het schansspringen. Met 32 individuele overwinningen en twee algemene titels in de Wereldbeker, evenals goud en zilver op de Olympische Spelen van 2022, is hij een van de beste schansspringers aller tijden.

Acht seconden

De sprong werd uitgevoerd op een natuurlijke schans die voor deze recordpoging werd aangelegd. De reden? Er bestonden nergens bestaande skischansen die zo’n verre sprong mogelijk maakten. Het creëren van een sneeuwschans op natuurlijk terrein, met een startpunt op 1.115 meter hoogte en een afdaling van 360 meter over een helling van 36 graden, was een uitdagend proces. De voorbereidingen duurden maanden door de barre omstandigheden in het noorden van IJsland.

Tijdens zijn recordpoging bereikte Kobayashi een topsnelheid van 107 km/u bij de afsprong en hing hij acht seconden in de lucht. “Deze sprong is al heel lang een droom van me. Ik heb altijd al verder willen springen dan iemand ooit heeft gedaan. Mijn grenzen blijven verleggen. Ik deed het voor alle mensen die betrokken waren bij dit project. Wat een gevoel!”

Het officiële wereldrecord blijft voorlopig toch op naam van Stefan Kraft staan. De Oostenrijker lukte in maart 2017 in het Noorse Vikersund een sprong van 253,5 meter. Bij de vrouwen staat het wereldrecord sinds maart dit jaar met 230,5 meter op naam van de Noorse Silje Opseth.

© Red Bull Content Pool

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer