Links de achtergevel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, rechts Willem Elsschot in 1920.© Frederik Beyens, RR

Hoe een van de beroemdste literaire zonen van Antwerpen ook een eigen stripmuur kreeg

De beroemde roman Kaas van Willem Elsschot kreeg in 2008 zijn eigen stripmuur op de achtergevel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Een passend eerbetoon aan een van de bekendste Antwerpse auteurs, en ook uit esthetisch oogpunt geen slechte zaak.

Mischa Bludts

De Antwerpse binnenstad telt maar liefst twaalf stripmuren waarop de helden van onder meer Willy Vandersteen, Jef Nys, Merho, Jan Bosschaert en Marc Sleen staan afgebeeld. Wie die allemaal wil bewonderen, kan een wandelroute vinden op stripmuren.be.

Een van die stripmuren is een beetje een vreemde eend in de bijt. Op de achtergevel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience prijkt namelijk een fragment uit Kaas, een roman die Willem Elsschot in 1933 schreef.

De Nederlandse striptekenaar Dick Matena maakte in 2008 een beeldverhaal van de beroemde roman, waarin de originele tekst integraal werd overgenomen. Al in datzelfde jaar belandde hoofdpersonage Frans Laarmans, een ambtenaar die zijn carrière nieuw leven wil inblazen en vertegenwoordiger wordt van een kaasimporteur, op de gevel in de Korte Nieuwstraat. Het project was een initiatief van de winkel Mekanik Strip, en in 2022 werd de volledige gevel ver-Kaast.

Frans Laarmans, het hoofdpersonage in Kaas, op de gevel van de Erfgoedbibliotheek.© Frederik Beyens

Dick Matena was met Kaas niet aan zijn proefstuk toe. Eerder maakte hij al stripversies van De avonden van Gerard Reve en Kort Amerikaans van Jan Wolkers. In 2008, hetzelfde jaar dat hij zich aan Kaas waagde, tekende Matena ook Het dwaallicht, een andere bekende roman van Elsschot.

Literaire zonen

Willem Elsschot (1882-1960) is een de meest beroemde literaire zonen van Antwerpen. Hij schreef naast Kaas ook onder meer de romans Lijmen/Het been, Villa des Roses en Tsjip. In 1994 kreeg de man een bronzen standbeeld op het Mechelseplein, gemaakt door Wilfried Pas.

De schrijver werd geboren op de De Keyserlei en liep school in achtereenvolgens de Van Maerlantstraat en het atheneum op wat nu de Rooseveltplaats is. Daar werd Alphonsus Josephus de Ridder, zoals hij bij de burgerlijke stand bekend stond, naar eigen zeggen op 16-jarige leeftijd buiten gezwierd wegens “baldadig gedrag”.

Het standbeeld van Willem Elsschot op het Mechelseplein.© Patrick De Roo

Omslag van de eerste editie van Kaas (1933).© RR

Quinten Matsijs is waarschijnlijk het oudste café in Antwerpen. De herberg bestaat al sinds 1565 en was de stamkroeg van Elsschot. Je kan er een pintje drinken aan de ton – eigenlijk een soort sjoelbak – waar de romancier destijds spelletjes op speelde.

Dat de volledige achtergevel van de Erfgoedbibliotheek aan Kaas werd opgedragen, is geen slechte zaak. Niet alleen omdat het een eerbetoon is, maar ook omdat de moderne aanbouw waar het kunstwerk op werd aangebracht, om het vriendelijk te zeggen, in scherp contrast staat met de rest van het imposante 17de-eeuwse complex.

Je kan alle Antwerpse stripmuren terugvinden op stripmuren.be

© Frederik Beyens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER