© ss

Twee ambtenaren Natuur en Bos aangehouden voor corruptie en illegale jachtpartijen

Twee ambtenaren van het Agentschap van Natuur en Bos zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor omkoping in het kader van hun ambt. Dat meldt het Leuvense parket.

LEES OOK. Agentschap Natuur en Bos start intern onderzoek naar aanpak rond gedode everzwijnen en biedt excuses aan

De twee ambtenaren, een 44-jarige man uit Laakdal en een 40-jarige man uit Herselt, zouden illegale jachtpartijen met bevriende jagers georganiseerd hebben en zouden geschoten wild verwerkt hebben in vleesbereidingen en verkocht hebben. Bovendien zouden ze ook Chinese muntjakken gekweekt hebben, vermoedelijk om die in de natuur vrij te laten. De Chinese muntjak is een diersoort die hier normaal niet voorkomt en ook niet mag vrijgelaten worden.

Het onderzoek ging van start na een melding door het Agentschap van Natuur en Bos zelf, over wantoestanden binnen hun organisatie. Volgens die melding maakten twee ambtenaren, van wie er één bovendien de functie van officier van gerechtelijke politie heeft, misbruik van hun functie om zelf illegale jachtpartijen met bevriende jagers te organiseren. Bovendien maakten de twee er een lucratieve hobby van maken om het geschoten wild te verwerken in vleesbereidingen en te verkopen.

Tijdens het onderzoek door de federale gerechtelijke politie (FGP) van Leuven kwam ook nog eens aan het licht dat er op verschillende locaties in de regio Aarschot en Laakdal Chinese muntjakken gekweekt werden, vermoedelijk om hen in de natuur vrij te laten.

Woensdag en donderdag viel de Leuvense FGP binnen in tien woningen en terreinen in Leuven, Herselt, Langdorp en Laakdal. De actie werd uitgevoerd door 45 politiemensen, gesteund door een tiental mensen van FAVV en Agentschap Natuur en Bos. Op diverse locaties werden effectief tientallen illegale muntjakken aangetroffen. Om redenen van natuurbeheer moesten deze dieren worden gedood. Op twee locaties werd ook effectief wild, vlees en vleesbereidingen aangetroffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer