Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: ‘We doen nu dingen dubbel’

Nieuws
Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.
Malou Hart / vk
zaterdag 27 april 2024 om 17:30
‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’
‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’ beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘Als ik nu bijvoorbeeld tijdens een consult zie dat een baby geel ziet, moet ik de ouders doorverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek’, zegt een van de initiatiefnemers, jeugdarts Lucy Smit. ‘Als wij die testen ook zouden kunnen aanvragen, scheelt dat huisartsen, kinderartsen en jeugdartsen tijd en moeite en hebben ouders eerder duidelijkheid.’

Jeugdartsen worden vooral geassocieerd met het meten en wegen van kinderen en het geven van vaccinaties op consultatiebureaus en scholen. ‘Maar we doen, willen en kunnen veel meer’, zegt Smit. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren van Het Baken College in Almere, die in de middagpauze vapen op hun vaste plek. Ze weten de vapes met smaakjes die sinds 1 januari verboden zijn alsnog te krijgen. Hoe? ‘Via via’, antwoorden ze.

In de pauze zijn scholieren volop aan het vapen: 'Lekker man, die nicotinekick'

Onder scholieren zijn e-sigaretten ongekend populair. Ondanks het verbod zijn smaakjes nog volop te verkrijgen, soms illegaal. ‘Ik geef geld door een open raampje en krijg er een vape voor terug.’

Het nieuwe kabinet wil de giftenaftrek flink inperken, tot ongenoegen van de ChristenUnie en diverse organisaties. 'Het aantal giften zal zo sterk teruglopen.'

Christelijke organisaties starten petitie om giftenaftrek te redden. 'Impact het grootst voor kwetsbaren'

Het voornemen van het nieuwe kabinet om de giftenaftrek te beperken, moet gestopt worden. Daarvoor pleiten goededoelenorganisaties en de ChristenUnie. 'De ingreep van de coalitie staat haaks op onze samenlevingsvisie.'

In mei werden verschillende campings in Limburg ook al ontruimd vanwege de dreigende wateroverlast.

Water uit Duitsland komt onze kant op: meerdere campings langs de Waal ontruimd

Het zuiden van Duitsland kampt met wateroverlast door aanhoudende hevige regenval. Wat zijn de gevolgen voor Nederland? ‘We verwachten dat er bijna een meter water op het terrein komt.’

Veldweg 17 in Hattem, waar het echtpaar Van Gelder-Bakker woonde. Op de voorgrond de Stolpersteine.

Soms plaatsten ondergedoken Joden het verzet voor een duivels dilemma. In Hattem bijvoorbeeld

Op noodlottige wijze om het leven gekomen na een kommervolle strijd, staat er op het graf van het echtpaar Abraham van Gelder en Elisabeth Bakker in Hattem. Het lot van dit echtpaar was niet uniek.

Jongeren lopen langs een bord met posters van politieke partijen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024.

'Wat doet u voor Palestijnse christenen?' ChristenUnie en SGP reageren op vragen van jongeren

Veertig procent van de kerkgaande jongeren twijfelt nog op welke partij ze gaan stemmen. Het Nederlands Dagblad inventariseerde de vragen van die twijfelaars en legde ze voor aan de lijsttrekkers van CU en SGP.

Een biologische boer verspreidt mest over zijn weiland.

Een op vijf melkkoeien weg als gevolg van strengere mestregels, schatten Wageningse onderzoekers

Door het groeiende mestoverschot zal het aantal melkkoeien in Nederland tot 2030 met 18 procent afnemen, schatten Wageningse onderzoekers. Strengere mestregels leiden nu al tot eenderde minder inkomen voor melkveehouders.