© BELGA

Minister Ducarme legt voedselagentschap bijkomende controles op na slachthuisfraude

Minister Denis Ducarme legt het federaal voedselagentschap FAVV een bijkomend programma voor controles op. Per trimester komt er één onaangekondigde controle bij, zowel bij de 106 slachthuizen, 476 versnijderijen als bij de 478 koelinstallaties. Dat kondigde hij woensdag aan in de Kamer bij de voorstelling van het verslag van het FAVV over Veviba.

gjs

Woensdag waren de minister Denis Ducarme (Landbouw), Maggie De Block (Volksgezondheid) en Koen Geens (Justitie) en gedelegeerd bestuurder van het federaal voedselagentschap FAVV Herman Diricks afgezakt naar de verenigde Kamercommissies Volksgezondheid en Bedrijfsleven nadat het parlement maandag in de namiddag het FAVV-verslag had ontvangen.

Volgens minister Ducarme had het FAVV op basis van zijn prerogatieven kunnen handelen ondanks het feit dat het gerecht een onderzoek naar de Veviba-fraude was gestart. Hij vindt ook dat de actoren op het terrein een meer proactieve houding moeten aannemen voor de bescherming van de voedselfraude. Hij vraagt zich af waarom niet-conforme producten niet werden opgemerkt bij het afleveren van de uitvoercertifictaten, en waarom de Nationale Onderzoekseenheid (NOE) geen doorgedreven onderzoek heeft gevoerd.

De minister kondigde ook aan dat de twee audits die de regering heeft bevolen over het FAVV tegen de zomer moeten klaar zijn. Op basis hiervan zullen de nodige hervormingen worden doorgevoerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER