© Simon Mouton

Kasteelmoord: eindeloze opsomming belastende elementen tegenover André Gyselbrecht

Donderdagnamiddag is het openbaar ministerie van start gegaan met een uiteenzetting van de belastende elementen ten aanzien van de vier beklaagden in het correctionele proces in Brugge over de Kasteelmoord in Wingene. Als eerste is André Gyselbrecht aan de beurt.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens.

“Gyselbrecht heeft ons vijf jaar lang een rad voor de ogen gedraaid om uiteindelijk een bekentenis af te leggen op de zitting van 2 mei 2017”, zo legde procureur Fien Maddens uit. “Maar die verklaring was maar een halve verklaring”, aldus Maddens, “Het is een typische ‘André Gyselbrechtverklaring’. Hij heeft gelogen, mensen gebruikt, de schuld bij een ander gelegd.”

“Volgens Gyselbrecht zou Serry over het ‘lesje leren’ gezegd hebben: ‘Maar doe dat toch niet zelf, ik zal dat wel regelen’. Dat is niet juist”, klonk het.

‘Verhoor van de waarheid’

Maddens deed ook enkele andere leugens van Gyselbrecht uit de doeken op het zogenaamde ‘verhoor van de waarheid’, op 8 mei 2017. Het gaat om zaken die eerder al aan bod kwamen, zoals het tijdstip van de opdracht, de opgezette val in de praktijk, waarbij hij wist dat zijn schoonzoon er zou binnenstormen. “Hij houdt ook vol dat hij nooit geweten heeft wat er zou gebeuren, maar dat wordt tegengesproken door Pierre Serry en de vaststellingen.”

“Ondanks de uitdrukkelijke vraag van Elisabeth Gyselbrecht om de incestklacht binnenskamers te houden, belt meester Jef Vermassen (op dat ogenblik nog de raadsheer van André Gyselbrecht) journalisten over een persconferentie die belegd wordt, maar aan enkele vertelt hij dat Stijn Saelens schuldig bevonden is aan die klacht. Als Elisabeth André confronteert met het feit dat het incestverhaal op internet staat, zegt hij van niets te weten. Zo liegen tegen je dochter”, zo richt Maddens het woord tot Gyselbrecht. “Het is trouwens niet de eerste keer dat meester Vermassen de reputatie van een minderjarige te grabbel gooit om zijn cliënt te verdedigen”, sneert ze nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER