© ATV

Zoektocht naar pleeggezinnen voor geleidehonden in Antwerpen: “Lange wachtlijst voor blinde en slechtziende personen wegwerken”

Edegem/Antwerpen/Mortsel -

Met infomomenten in Edegem, Antwerpen en Mortsel gaat het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) op zoek naar pleeggezinnen om pups op te vangen. Na een jaar bij het gezin beginnen deze pups aan hun opleiding tot geleidehond.

Het BCG lanceert een dringende oproep voor pleeggezinnen in de regio Antwerpen. Met zijn opleiding van geleidehonden helpt het centrum personen met een visuele beperking. “Geleidehonden bieden deze individuen onafhankelijkheid en mobiliteit door hen te begeleiden bij hun dagelijkse taken, zoals het vinden van oversteekplaatsen en het vermijden van obstakels”, geeft het centrum aan.

Maar voor de pups aan hun opleiding beginnen, moeten ze tijdens hun eerste levensjaar leren socialiseren en voorbereid worden op de training. Dat gebeurt bij pleeggezinnen. “Deze periode is cruciaal, want dan leren de pups alles wat een sociale huishond moet kunnen. Wanneer de honden naar ons centrum terugkeren, kunnen ze beginnen aan hun effectieve opleiding tot geleidehond”, vertelt algemeen directeur Arthur Vandebosch.

Op dit moment vangen ongeveer 45 pleeggezinnen een BCG-hond op. Dat is te weinig. “Zo’n 50 procent van de honden wordt afgekeurd door medische of gedragsmatige problemen. Om de lange wachtlijst van blinde en slechtziende personen te kunnen wegwerken, heeft het BCG dringend meer pleeggezinnen nodig. Minder pleeggezinnen betekent minder puppy’s, en uiteindelijk minder geleidehonden voor mensen die hier nood aan hebben.”

Om pleeggezinnen aan te spreken organiseert het BCG informatiesessies in de provincie Antwerpen. Ze gaan door in Edegem op woensdag 15 mei om 14.30 uur bij Lokaal Dienstencentrum Den Appel, in Antwerpen op donderdag 30 mei om 14 uur bij Woonzorgcentrum Dageraad en in Mortsel op donderdag 13 juni om 14 uur bij de De Brug.(fisp)

www.puppyzoektpleeggezin.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem