zaterdag 24 februari 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Door de koudegolf wordt er In Nederland al hardop gedroomd van de eerste Elfstedentocht sinds 1997 (foto). De kans diat die er ook komt, is echter onbestaande. Rep

Zelfs overdag zal het volgende week niet warmer dan -8 graden aanvoelen

Het gaat vriezen dat het kraakt

HASSELTDe voorbije week was koud, maar was een lachertje vergeleken met volgende week. Er komen regelrechte ijsdagen aan waarbij het kwik niet boven nul komt. De gevoelstemperatuur komt eind van de week niet boven -8 graden. Het KMI geeft code geel en Nederland droomt luidop van een Elfstedentocht.

Vandaag stijgt de middagtemperatuur nog tot 5 graden. Daarmee wordt het de warmste dag van de hele komende week. Zondag stroomt er Siberische diepvrieslucht binnen, waartegen het februarizonnetje niets kan beginnen. De temperatuur blijft ook overdag in de buurt van het vriespunt steken. Daarna word het dag na dag een beetje kouder.

Woensdag, donderdag en vrijdag kunnen onvervalste ijsdagen worden. ’s Nachts schrapen de minima tegen de -10 aan. Bovendien neemt de bewolking toe, waardoor er een kleine kans op sneeuw is, maar een grote kans op bitterkoude gevoelstemperaturen. Als de voorspellingen uitkomen, dan komt die gevoelstemperatuur in het tweede deel van de week ook overdag niet meer boven -8 graden. Pas in het weekeinde klimmen de maxima opnieuw boven nul.

Liefhebbers van schaatsen op natuurijs mogen zich wel in de handen wrijven. De kans bestaat dat het ijs op waterplassen die niet dieper dan één meter zijn, tegen komend weekeinde dik genoeg is om zonder gevaar te betreden. Zo zal het misschien mogelijk zijn om te schaatsen op ondiepe plassen zoals Molenvijvers (Genk) of Schalbroek (Lummen).

Blijkbaar zijn velen vergeten welk soort winterweer je voor een Elfstedentocht nodig hebt Gert COONE KMI-meteoroloog

Elfstedentocht

In Nederland wordt gehoopt op de eerste Elfstedentocht sinds 1997. “Maar blijkbaar zijn velen inmiddels vergeten welk soort winterweer je voor dat evenement nodig hebt”, zegt ijsvoorspeller en KMI-meteoroloog Gert Coone. “Voor een Elfstedentocht moet het ijs op het hele traject van 200 kilometer 15 centimeter dik zijn. Daarvoor moet het twee tot drie weken stevig winteren met nachten waarin het -15 graden en kouder wordt. Als het dan ook overdag een aantal keer matig blijft vriezen, dàn kan je eventueel aan een Tocht beginnen te denken.”

De provincie Friesland heeft woensdag een vaarverbod uitgevaardigd voor sloten en vaarten. ‘Vanwege de Elfstedentocht’, blokletteren Nederlandse kranten. “Klopt niet”, zegt Coone. “Het wordt uitgevaardigd om te voorkomen dat ijsschotsen de oevers beschadigen. Voor schaatsers heeft het wel het leuke neveneffect, dat het ijs kan groeien. Maar een Elfstedentocht komt er niet. Uiteraard niet.”

Koude zorgt voor brede ‘grieppiek’

HASSELTIn tegenstelling tot wat werd aangenomen, is de piek van de griepepidemie nog niet voorbij. “We zien deze week een opvallend hoger aantal kinderen met griep”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

In Nederland is de griepepidemie erger dan andere jaren. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, leidde de epidemie tot een sterk verhoogd sterftecijfer in de leeftijdsgroep van 65 en ouder, in alle regio’s in Nederland. Ook bij ons sterven jaarlijks mensen aan griep, maar volgens viroloog Marc Van Ranst is de huidige epidemie niet erger dan andere jaren. “Griep is natuurlijk wel een ernstige ziekte. In een gewoon jaar overlijden een paar 100 tot een paar 1.000 mensen aan de gevolgen. Daarom vragen we aan risicogroepen ook om zich te laten vaccineren.”

Normaal zorgt de Krokusvakantie steeds voor een afname van het aantal griepgevallen. Maar daar lijkt dit jaar een uitzondering op te zijn. “We stellen deze week vast dat er weer meer kinderen zijn met griep”, zegt Van Ranst. “Het lijkt dat we dit jaar een brede grieppiek krijgen. Tenzij de piek nog moet komen, omdat de mensen door de koude toch weer meer binnenblijven en samen zitten.” (gw)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws