© atv

Bart De Wever zaait hennep, niet voor eigen gebruik maar om PFAS uit de grond te halen aan brandweerkazerne in de haven

Antwerpen -

Het was dinsdagochtend een enigszins vreemd beeld. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) die in maatpak en met laarzen aan hennep staat te zaaien. Het gaat om een project op de site post Lillo van de brandweer, waar met hennep PFAS uit de grond wordt gehaald.

Patrick Van de Perre

De brandweerkazerne in de Scheldelaan in de Antwerpse haven wordt op termijn deels gesloopt. Op de braakliggende gronden ernaast komt een nieuwe kazerne, maar dan moet de grond eerst gesaneerd worden. De bodem is vervuild met PFAS.

En die sanering gebeurt met hennepplanten. Bart De Wever, die voorzitter is van de veiligheidszone, zaaide de eerste hennepzaden. “Het heeft geen enkele zin om binnenkort massaal naar hier te komen om geestverruimende middelen te oogsten. Deze hennep bevat te weinig THC en veroorzaakt dus ook geen roes”, waarschuwt hij.

“Het heeft geen enkele zin om binnenkort massaal naar hier te komen om geestverruimende middelen te oogsten. Deze hennep bevat te weinig THC en veroorzaakt dus ook geen roes”

Bart De Wever (N-VA)

Burgemeester

Wat de hennep wel doet is de vervuilde grond saneren. “Deze planten halen grote hoeveelheden PFAS en PFOS uit de grond. De stof wordt via de stengel in de bladeren van de plant opgeslagen. Na de oogst kunnen de vervuilde en schone delen van de plant gescheiden worden”, legt de zaakvoerder van C-Biotech Frederik Verstraete uit.

Dat bedrijf maakt onder andere bouwmateriaal van hennep en andere duurzame materialen. Het project op de terreinen van post Lillo gebeurt in samenwerking met de stad Antwerpen en de UGent.

Bart De Wever zaait de eerste hennepzaadjes op de site post Lillo van de brandweer.© Joris Herregods

Vier keer per jaar oogsten

Veel oudere brandweerkazernes hebben te kampen met historische vervuiling. “Op het terrein in Lillo is veel geoefend met blusschuim op basis van fluor en dat bevat PFAS. Ondertussen wordt er steeds vaker gewerkt met fluorvrij schuim en worden nieuwe technieken ontwikkeld om dergelijk blusmateriaal milieuvriendelijker te maken”, zegt Bart De Wever.

De proef op de site van post Lillo wordt eind dit jaar afgerond. Dan worden de planten geoogst en volgt er een evaluatie. Onder meer de effectiviteit van de hennep, maar ook hoelang het duurt om op deze manier onder de PFAS-normen te geraken wordt onderzocht.

“Het voordeel van hennep is dat er vier oogsten per jaar zijn. Dat betekent dat we met deze plant op een relatief korte periode vrij veel PFAS uit de grond kunnen halen”

Frederik Verstraete

C-Biotech

“Het voordeel van hennep is dat er vier oogsten per jaar zijn. Dat betekent dat we met deze plant op een relatief korte periode vrij veel PFAS uit de grond kunnen halen. Met de resultaten van de proef kunnen we ook op andere vervuilde gronden aan de slag”, legt Frederik Verstraete uit.

Frederik Verstraete: “De planten halen de PFAS uit de vervuilde grond.”© Joris Herregods

Onbreekbaar en sterk geurend

Omdat het de bladeren van de hennepplant zijn die de PFAS opnemen, worden die na het oogsten verbrand. “Dat gebeurt op een milieuvriendelijke manier zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Met de stengel van de plant, die PFAS-vrij is, kunnen allerlei zaken gemaakt worden. Van isolatiemateriaal voor de bouwsector tot touwen en zelfs kleding”, legt Frederik Verstraete uit.

Stevig zijn de vezels van de hennepplant alvast wel. Bart De Wever mocht proberen om de vezels te breken maar dat bleek onbegonnen werk. “Vroeger werden van deze stengels touwen en zeilen voor de scheepvaart gemaakt. Dat zegt voldoende”, aldus nog Frederik Verstraete.

De zaadjes bevatten geen THC en wekken dus geen roes op.© Joris Herregods

“Het is geleden van mijn laatste bezoek aan Amsterdam dat ik nog zulk een sterke wietgeur geroken heb”

Bart De Wever (N-VA)

Burgemeester

En de geur van de plant? Die is precies hetzelfde als de verboden hennep, die wel een roes opwekt. Bart De Wever nam even de proef op de som en hield de plant tegen zijn neus. “Pittig. Het is geleden van mijn laatste bezoek aan Amsterdam dat ik nog zulk een sterke wietgeur geroken heb.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV