Doorbraak in mysterieuze moord op zakenman in Neerpeltse villawijk

© rr/rl

In het onderzoek naar de moord op een steenrijke zakenman in een Neerpeltse villawijk zijn twee aanhoudingen verricht. Het gaat om de 47-jarige klusjesman en de 45-jarige ex van slachtoffer Marcel van Hout (51). De twee ontkennen elke betrokkenheid.

Nancy Vandebroek

Het was de ex die op woensdag 22 november ’s avonds Marcel van Hout dood vond in zijn villa op de Tisselrietweg in Neerpelt. De vrouw woont in dezelfde omgeving, in een nog grotere villa dan het slachtoffer, die er wel de eigenaar van is.

De ex van Van Hout beweerde dat ze die avond in de woonst van Van Hout was gaan kijken omdat hij niet op zijn werk was komen opdagen en niemand hem kon bereiken. De Eindhovense van Marokkaanse afkomst vond de succesvolle zakenman dood in de keuken, in een grote plas bloed. Hij kreeg twee kogels in het lichaam, één in het hoofd.

LEES OOK (+). Alweer een moord in de beruchte villawijk van Neerpelt. Waarom moest zakenman sterven?

Nu blijkt dat Marcel van Hout al op dinsdagavond om het leven was gebracht. Door wie is niet bekend, maar zowel de ex als de klusjesman zou er van dichtbij bij betrokken zijn.

De klusjesman, een man afkomstig van Diepenbeek, werd vrijdag aangehouden en werkte zowel in de villa van Marcel van Hout als in die van zijn ex, die zaterdag aangehouden werd.

De vrouw, die eerder een kledingwinkel, een schoonheidssalon en een zonnestudio had, zou haar plan zelf uitgewerkt hebben. Maar wat het precieze aandeel van de twee verdachten is, moet nog blijken uit verder onderzoek.

De speurders stellen zich ook vragen bij het feit dat de moord plaatsvond in een villa met metershoge hekken, lampen en bewakingscamera’s, en er toch geen beelden van de feiten zijn. Mogelijk omdat het bewakingssysteem was gemanipuleerd of omdat Van Hout het systeem had afgezet omdat hij thuis was. Mogelijk heeft hij de dader dan ook zelf binnengelaten.

(lees verder onder de foto)

© PH

Genoemd in drugsdossier

Marcel van Hout was eigenaar van meerdere bedrijven. Onder meer van Universal in het Nederlandse Son, een bedrijf dat zich bezighoudt met de handel in landbouwmachines en bouwmateriaal. De geboren Eindhovenaar was ook twintig jaar actief in immobiliën via een op Curaçao gevestigde vennootschap. Hij was voor de helft eigenaar. Al zijn bedrijven zijn succesvol.

In de Limburgse villawijk heeft Van Hout daarentegen nooit veel geluk gevonden. Zeven jaar geleden werd een leegstaande woning van hem in brand gestoken, en op 30 december 2011 werd zijn toenmalige vrouw – die nu dus verdacht wordt in de moordzaak – in zijn villa vastgebonden en beroofd van juwelen. Op dat ogenblik liep er een groot drugsonderzoek waarin de naam van Van Hout viel, maar tot een veroordeling is het nooit gekomen.

Advocaat Luk Delbrouck treedt op voor de broer en de ouders van de vermoorde Marcel van Hout: “Wij hebben ons intussen burgerlijke partij gesteld. Wij zijn heel tevreden over de vooruitgang van het onderzoek en de wijze waarop de politie en de onderzoeksrechter dit hebben aangepakt.”