Horeca-uitbater krijgt Vlaanderen over zich omdat hij geen kinderen in zijn zaak wil. Deze mensen begrijpen hem maar al te goed

De eigenaar van Brasserie Sir Charles, op de zeedijk in Nieuwpoort, is klaar met krijsende koters die zijn zaak op stelten zetten. Voortaan is zijn brasserie ‘kinderen niet toegelaten’. De beslissing zorgt voor bakken kritiek. Maar bij collega’s kan hij ook op begrip rekenen: “Soms staat er plots een kleine in de keuken, tussen de hete potten en pannen. De ouders kijken er zelfs niet naar om.”

tg

In Nederland en Duitsland zijn ze intussen al goed ingeburgerd, de ‘kindvrije’ restaurants. Bij ons is het nog een taboe. Nochtans zouden veel horeca-uitbaters het voorbeeld van Noël Brossé van Brasserie Sir Charles in Nieuwpoort willen volgen. Al willen ze dat niet met naam en toenaam vertellen. Bang om te worden afgeschilderd als ‘verzuurd’ en om klanten te verliezen.

Kris, die een taverne uitbaat in Vilvoorde, begrijpt de beslissing van zijn collega in Nieuwpoort maar al te goed. Hij noemt zich kok, horeca-uitbater en soms ook babysit. “Je wil het niet geloven hoe sommige ouders hun kinderen maar laten doen. Zelfs als er borden of glazen sneuvelen, geven ze geen kik. Ik heb hier onlangs een gezin gehad waarbij de kinderen zelfs in het tafellaken hun neus mochten snuiten. Een van die kinderen kroop net niet op tafel.”

Kris begrijpt zijn collega aan de kust wel een beetje. “Ik zou het niet durven, maar het klopt wel dat je als eigenaar van een restaurant of taverne soms heel hard op je tanden moet bijten. En dat ligt vooral aan de ouders. Dat de kinderen lawaai maken, tot daar aan toe. Wij hebben ook kleine kinderen gehad en je weet hoe dat gaat. Maar er zijn grenzen. Ze eten met hun handen frietjes met mayonaise, lopen dan door de zaak en laten overal vetvlekken achter. Ik heb het meegemaakt dat een kleine op zijn blote voetjes door de zaak liep en in een stukje glas is getrapt. Die ouders hebben daar toen een hele scène over gemaakt tegen een van de obers. Maar in welk café of restaurant valt er nooit glas? Uiteraard wordt dat direct opgeruimd, maar er was blijkbaar een stukje blijven liggen. Akkoord, dat mag niet gebeuren. Maar wie laat er zijn kind op blote voeten door een taverne lopen?”

Geen kindermenu?

Hier en daar zie je op Tripadvisor soms een restaurant dat als ‘kindonvriendelijk’ wordt omschreven. Dat is het geval voor D-Lys, bij de Holiday Inn in Gent. Omdat ze geen kindermenu aanbieden. Een verdoken manier om kinderen te weren? “Absoluut niet. Ons cliënteel bestaat vooral uit zakenmensen”, klinkt het.

Sterrenrestaurants

En hoe zit het met de chique sterrenrestaurants? In het Hof van Cleve in Kruishoutem, zegt Peter Goossens, zijn en blijven kinderen welkom.

© Nieuwsblad

Sterrenchef Luc Bellings en zijn echtgenote Brigitte, die in Hasselt De Vork van Luc Bellings uitbaten, vinden de beslissing van de brasserie-uitbater aan de kust naar eigen zeggen “toch wel heel drastisch”.

“Bij ons zijn kinderen zeker welkom, al gebeurt het niet zo vaak dat mensen echt jonge kinderen meebrengen. Omdat ze hier in alle rust willen genieten. Maar als ze bij hun reservatie vertellen dat er kindjes meekomen, zorgen we bijvoorbeeld voor een steak of tongfilet. We hebben geen echt kindermenu, maar voorzien dan wel altijd iets wat kinderen graag lusten. Maar nog eens, wij hebben nooit problemen met kinderen. Het verschil met de kust is misschien dat ze daar meer uitgelaten zijn. Kinderen spelen liever op het strand of rijden met de gocart in plaats van stil te moeten zitten op restaurant.”

Minihooligans

Een brasserie-uitbater in het centrum van Leuven spreekt over “minihooligans met een snotneus” die andere klanten en het personeel terroriseren. “Ik overdrijf het nu wel een beetje”, geeft hij onmiddellijk toe. “Maar moet je nu kwaad zijn op die kinderen en ze verbieden nog in de zaak te komen? Dan zou ik beter hun ouders bannen, die zelf rustig zitten te eten terwijl ze hun kroost maar laten begaan. Dat ze het deksel van het zoutvaatje losschroeven, dat catalogeer ik nog onder de noemer kwajongensstreken. Maar dat ze de toiletten onder water zetten, daar kan ik niet om lachen. De kleinsten geven we altijd kleurboeken en potloden. Daarmee hou je ze maximaal een kwartier stil, dan zijn ze niet meer te houden. Ik begrijp dat. Maar het is toch niet aan het personeel om hen te animeren, het is aan de ouders om hun kinderen rustig te houden. Wij geven ouders met kinderen altijd voorrang. Zo zijn ze snel weer buiten en kunnen de andere mensen rustig eten.”

LEES OOK. Uitbater van brasserie in Nieuwpoort weigert kinderen toe te laten: “Ik ben het gewoon kotsbeu”.

“We weten dat horeca-uitbaters soms op hun tanden moeten bijten wanneer ouders niet ingrijpen als hun kinderen de boel op stelten zetten. Maar kinderen weigeren, is toch wel erg drastisch” reageert ook Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “Als je kinderen weigert, weiger je ook gezinnen en ouders. Want iemand die niet met zijn kinderen mag komen eten, zal er wellicht ook niet meer komen wanneer ze eens als koppel gaan eten. De meeste uitbaters moeten vechten voor elke klant. Dan is het gevaarlijk om zulke initiatieven te nemen. Vergeet niet dat de horeca in Vlaanderen op nummer twee staat als het gaat om de sectoren met de meeste faillissementen.”

(Lees verder onder de foto)

© Nbl

Sectororganisatie Horeca Vlaanderen zegt dat gastvrijheid altijd voorop moet staan bij het uitbaten van een horecazaak, maar heeft ook begrip voor de Nieuwpoortse uitbater die zegt dat hij het beu is dat kinderen zich naar eigen zeggen misdragen in zijn zaak. “Er is een internationale trend van ‘adults only’-hotels die is komen overwaaien naar ons land en je ziet ook bij ons dergelijke hotels ontstaan. Dat heeft te maken met het opzoeken van een niche, van een bepaald doelpubliek. Zo heeft ook de uitbater van de brasserie in Nieuwpoort een keuze gemaakt, en die moeten we respecteren. Hij zal wel pro en contra op een rijtje hebben gezet en dan afgewogen hebben wat het interessantst is voor hem. De uitbater zal met de gevolgen van die keuze moeten leven”, zegt Matthias De Caluwe, voorzitter van Horeca Vlaanderen.

Speeltuin

“Het is niet altijd eenvoudig. Als restaurant- of taverne-uitbater mag je niets zeggen wanneer kinderen zich misdragen, anders worden de ouders kwaad en keren ze niet meer terug. Maar dat is gelukkig een minderheid. Ik ken veel meer klanten die tijdens het wachten op hun eten bijvoorbeeld een spelletje spelen met de kinderen. Of een iPad bij hebben waarop de kinderen spelletjes spelen”, zegt Sofie Tobback van De Glazen Toren in Affligem.

“En als je ze echt niet in bedwang kan houden, kan je misschien beter naar een taverne met speeltuin gaan. Dan moet je je wel tevredenstellen met balletjes in tomatensaus of spaghetti. Dat kan ook smaken, natuurlijk. En de kinderen blijven niet klein. Dat is allemaal tijdelijk. Eens ze wat groter zijn, kan je ze meenemen naar een beter restaurant.”

“Ik zou er alleszins nooit aan denken om mijn zaak adults only te maken. Tenzij ik morgen een nachtclub zou beginnen, natuurlijk.” (lacht)