© Carlo Coppejans

‘Stalker’ van Ilse De Meulemeester schakelt privédetective in voor juridisch gevecht met ex-Miss België

Een regelrechte aanslag, zo noemde ex-Miss België Ilse De Meulemeester de aanrijding in 2013 in Antwerpen met de Nederlandse zakenman J.P. Daar is de man het niet mee eens. Hij heeft een privédetective ingeschakeld om nieuwe getuigen van het voorval te zoeken.

Yves Barbieux

“Op 22 april 2013 deed zich op de Mechelsesteenweg in Antwerpen een lichte aanrijding voor tussen een blauwe Porsche Cayenne en een zwarte Range Rover Sport”, begint een krantenadvertentie, geplaatst door een detectivebureau in opdracht van de verdediging van J.P.

“Het zou de stalker van Ilse De Meulemeester zijn”, preciseert de advertentie. Die vraagt dat ooggetuigen van het ongeval zich zouden melden met “bruikbare en verifieerbare informatie”. Inlichtingen die “leiden tot de oplossing” kunnen een beloning opleveren, klinkt het nog.

“Ziekelijk”

Tussen Ilse De Meulemeester en J.P. is de verstandhouding al enige tijd zoek, blijkt uit berichten die meermaals de media haalden. Voor de gewezen Miss België is J.P. zelfs een ziekelijke stalker. Na hun ontmoeting op een exclusief feestje enkele jaren geleden leken zij eerst goed bevriend. Maar geleidelijk doken in de media almaar vaker verhalen over toenemende problemen op. En dat zou in april 2013 geleid hebben tot die, volgens De Meulemeester, opzettelijke aanrijding in Antwerpen, waar zij een whiplash en haar zoontje een ontwrichte knie aan overhield.

Dat hij Ilse De Meulemeester zou gestalkt hebben, ontkende J.P. al in persartikels. Uit de oproep tot getuigen die de voorbije dagen in kranten verschenen is, kan worden afgeleid dat hij ook haar analyse van het ongeval in 2013 niet deelt. En daar zoekt hij nu getuigen van.

24 januari

Het inschakelen van een privédetective met het oog op een rechtszaak klinkt bij ons nogal ongewoon in de oren. Maar de zaak wordt dan ook weldra door de raadkamer behandeld, meer bepaald op 24 januari. Het gaat om de klacht van J.P. voor lasterlijke aangifte tegen Ilse De Meulemeester, bevestigt het Antwerpse parket. Het Openbaar Ministerie zal op die zitting vragen om de gewezen Miss België buiten vervolging te stellen. Kunnen nieuwe getuigen het tij nog keren? Blijkbaar denkt J.P. van wel.

Ilse De Meulemeester en haar advocaat waren bijzonder schaars met commentaar op het gebruik van een detective door de tegenpartij. “Het Openbaar Ministerie ziet de zaak anders dan de klagende partij. En ook de getuigen in het dossier zien het anders”, zegt meester Alex Trappeniers. “Wij wachten de raadkamer van 24 januari af. Dan zal er van de theorie van de tegenpartij waarschijnlijk niet veel overblijven.”

De rechter moet de knoop doorhakken.