Direct naar artikelinhoud
NieuwsAmsterdam

Weer explosief gevonden in Amsterdam, dit keer in centrum

In de Voetboogstraat in het centrum van Amsterdam is door de politie donderdagnacht een explosief aangetroffen voor een frietzaak. Net na middernacht werd een verdacht voorwerp ontdekt, een deel van de straten rondom de Voetboogstraat werd korte tijd afgezet.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en de politie doen onderzoek in de Voetboogstraat in Amsterdam, waar een verdacht voorwerp gevonden is.Beeld ANP

De politie bevestigt aan Het Parool dat het om een explosief gaat, en heeft nog geen idee of de vondst iets te maken heeft met eerdere incidenten deze week.

In de nacht van dinsdag op woensdag vond een explosie plaats in de Johan Huizingalaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Er vielen geen gewonden, wel raakten een bushokje en de voordeur van een pand beschadigd. 

Een nacht eerder werd er een bedrijfspand van een schoonmaakbedrijf beschoten en lag er een explosief voorwerp op straat. Rond 03.00 uur dinsdagochtend kwamen bij de meldkamer van de politie meerdere meldingen binnen van mensen die schoten hadden gehoord. De politie trof toen niets aan. Om 05.30 uur meldde een medewerker dat er schade was aan het gebouw. Het bedrijfspand bleek inderdaad te zijn beschoten en het explosief werd aangetroffen.

De snackbar aan de Voetboogstraat in Amsterdam waar een verdacht voorwerp gevonden is.Beeld ANP

Openbare orde

Burgemeester Halsema besloot dinsdagavond het pand voor onbepaalde tijd te sluiten ‘vanwege het ernstige gevaar voor de openbare orde’.

Een paar dagen eerder, in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus, werd een nabijgelegen bedrijfspand in de Johan Huizingalaan ook al beschoten. 

Dinsdag werd ook een explosief in de Amsterdamse Jan Evertsenstraat gevonden aan de voordeur van een pand. Het bleek volgens de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) om een handgranaat te gaan. De politie behandelt deze incidenten overigens als aparte zaken.

Het planten van explosieven gebeurt vaker in Amsterdam. Eerder dit jaar werd in Nieuw-West ook al een handgranaat gevonden. Vorig jaar werden handgranaten gevonden bij twee nachtclubs en een café.

Onrust in Slotervaart na drie aanslagen in korte tijd: ‘Er is altijd wat in deze buurt’

Zaterdag-, maandag- én dinsdagnacht was het raak aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam-Slotervaart. Eerst werd een meubelwinkel onder vuur genomen, daarna een schoonmaakbedrijf en vervolgens ontplofte een explosief in de straat. Bewoners reageren afwisselend nuchter en bang op de wildwesttaferelen in Nieuw-West.

De Jan Evertsenstraat in Amsterdam was korte tijd afgezet tussen de Hoofdweg en Rembrandtpark nadat er een explosief was gevonden. Het explosief was bevestigd aan de voordeur van een winkelpand.Beeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...