© Karel Hemerijckx

Truiense zorgverleners nemen selfies met demente bejaarden in luiers

Er is een klacht ingediend tegen meerdere vrouwelijke zorgverleners van het OCMW-rusthuis Villa Rosa in Sint-Truiden. De redactie van Het Belang van Limburg kon het proces-verbaal inkijken. De vier betrokkenen zouden ongepaste foto’s en filmpjes hebben gemaakt van demente bejaarden en dat beeldmateriaal gedeeld hebben via een besloten groep op Facebook Messenger. De klager zegt ook dat het viertal gedwongen werd om zelf ontslag te nemen of dat anders de politie zou worden ingelicht. De Truiense oppositie spreekt over een doofpotoperatie.

Roel DAMIAANS

De klacht tegen het betrokken zorgpersoneel komt van Gunther Leenen, kandidaat voor de lokale partij Sterk Sint-Truiden die bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal opkomen. “Maar ik heb de klacht in persoonlijke naam ingediend omdat ik mogelijk betrokken partij ben. Mijn grootmoeder, die anderhalf jaar geleden overleden is, verbleef in rusthuis Villa Rosa op de gesloten afdeling voor demente bejaarden. De gedachte dat ook met haar zulke feiten zijn gepleegd, knaagt aan mij. Ik wil dat de politie en het gerecht dit tot op het bot uitzoeken. Zeker nu de verhalen in Sint-Truiden beginnen rond te gaan. Ik wil de waarheid weten.”

In bed kruipen

De onverkwikkelijke zaak kwam intern bij Villa Rosa in april aan het licht. In een Messenger-chatgroep zouden vier zorgverleners vernederende beelden van demente bewoners van Villa Rosa hebben gedeeld. In de besloten groep, die ongeveer anderhalf jaar geleden werd opgericht, zaten nog twee andere vrouwen. De foto’s en de Messengergroep zijn intussen verwijderd, maar getuigen spreken over selfies waarbij een verzorgster in bed kroop met een bejaarde die enkel een luier droeg en over beelden waarop bejaarden te zien zijn die zichzelf hadden bevuild en waarmee de spot werd gedreven. Er is zelfs een hardnekkig gerucht dat er foto’s zijn gemaakt met overleden personen.

Er was in dit verhaal maar één manier om dit af te handelen: en dat is altijd de politie op de hoogte brengen. Nu is er geprobeerd om de feiten dood te zwijgen.

© Karel Hemerijckx

Volgens Leenen gaat het om demente bejaarden die op de gesloten afdeling van het woonzorgcentrum verbleven. “Ik heb bevestiging van verschillende personen die nu nog werken in Villa Rosa dat de Messengergroep met die beelden heeft bestaan. En ik heb een geluidsopname waarop een medewerker toegeeft dat hij op de hoogte is van het incident én van het feit dat vier betrokken vrouwelijke zorgverleners zelf ontslag hebben moeten nemen. Mensen hebben me ook verteld dat ze bedreigd werden als ze hierover hun mond zouden durven opendoen”, aldus Leenen.

De redactie heeft ook kennis van de inhoud van de geluidsopname.

Doofpot

Meerdere oppositieleden in Sint-Truiden zeggen dat ze het verhaal kennen. Jelle Engelbosch (N-VA) hoort het al enkele weken circuleren. “Ik heb gezocht naar mensen die hierover willen getuigen, maar niemand durft. Ik hoop dat iedereen die hiervan op de hoogte is, nu ook gaat spreken. Want wie nu nog langer zwijgt, is medeplichtig. Ik eis ook een onafhankelijk onderzoek. Het is zeker niet de taak van de OCMW-voorzitter om zelf rechter te spelen en het voorval in de doofpot te steken.”

Verschillende bronnen bevestigen het verhaal over de manier waarop de vrouwen ontslag hebben genomen. Leenen: “De vier betrokkenen zijn één voor één uitgenodigd op een gesprek met de directeur van het woonzorgcentrum en de OCMW-voorzitter. Daar kregen ze de keuze: ofwel zelf ontslag nemen, ofwel zou de zaak overgemaakt worden aan de politie.”

Het is niet de taak van de OCMW-voorzitter om zelf voor rechter te spelen. Hij had met deze informatie altijd naar de politie moeten stappen.

“Ik vind deze manier van handelen totaal ongepast”, reageert Gunther Leenen. “Er was in dit verhaal maar één manier om dit af te handelen: en dat is altijd de politie op de hoogte brengen. Nu is er geprobeerd om de feiten dood te zwijgen. De allerzwaksten in onze samenleving zijn nu het slachtoffer. Demente bejaarden, mensen die zich onmogelijk kunnen verweren, werden onmenselijk behandeld.”

Voorbeeld van zorgethiek

Villa Rosa werd vorig jaar nog door Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen geselecteerd als voorbeeld inzake zorgethiek. Bedoeling was dat het centrum zijn ethisch verantwoord zorgbeleid zouden uitbouwen en delen met andere woonzorgcentra in Vlaanderen.

OCMW-voorzitter reageert: “Ik mag morgen blind worden als ik die beelden gezien zou hebben”

Truiens OCMW-voorzitter Pascy Monette (Open Vld) is twee keer door de redactie gecontacteerd voor een reactie. Concrete antwoorden geeft hij niet op onze vragen, maar volgens Monette is het verhaal politiek gestuurd. “Ze willen me kapotmaken als politicus.”

Een aantal zorgverleners in Villa Rosa heeft vernederende foto’s gemaakt met dementerende bejaarden. Er is nu een klacht ingediend bij de politie. Bent u daarvan op de hoogte?

“Ik heb hiervan geen weet. Vandaag heeft iedereen een smartphone. Ik kan niet verhinderen dat iemand foto’s van derden verspreidt. Als ik daar een klacht over ontvang, dan zal ik zeker ingrijpen.”

Dat is al gebeurd. Vier personen hebben zelf ontslag moeten nemen na een gesprek met u.

“Ik denk dat er dit jaar in totaal een twintigtal mensen ontslag genomen hebben, maar ik heb niemand afgedankt.”

Volgens getuigen heeft u hen voor de keuze gesteld: zelf ontslag nemen of de zaak gaat naar de politie.

“Ik mag spreken met mijn personeel en duidelijk stellen op welke manier ze hun werk moeten doen. Ik heb het recht om naar duidelijkheid te vragen. Maar we hebben zoveel personeel...”

… ik zal u even de namen van de betrokken personen noemen (leest de namen voor)

“Huh huh. Hebt ge daar bewijzen voor? Ik denk dat ge op zoek zijt naar bepaalde zaken. Hebt gij die beelden? Hebt gij ze gezien?”

Getuigen hebben beschreven wat er op te zien was. U moet ze toch ook gezien hebben. Of waarom nodigt u dat personeel anders uit voor een gesprek?

“Ik mag morgen blind worden als ik die foto’s gezien zou hebben. Wie zegt dat ik dat wel heb gedaan, is een leugenaar.”

Dus de Messengergroep met de beelden heeft niet bestaan en de betrokkenen zijn niet onder druk gezet om ontslag te nemen?

“Twee maanden geleden heb ik hierover al vragen gekregen. Mijn enige bekommernis als OCMW-voorzitter is het welzijn van de ouderen. Maar ik heb de indruk dat dit verhaal politiek gestuurd is. De verkiezingen komen eraan. Ik denk dat sommige mensen er een genoegen in scheppen om mij kapot te maken als politicus.”