Direct naar artikelinhoud

Catalaanse regering hoeft niet te rekenen op hulp Europa

De Europese leiders proberen op hun top in Brussel hun vingers niet te branden aan de crisis in Catalonië. Hoe hoog de spanningen ook oplopen, ze blijven van mening dat het een binnenlandse kwestie is die door een dialoog tussen de Spanjaarden zelf moet worden opgelost.

De Catalaanse premier Carles Puigdemont.Beeld afp

De leiders handhaven hun standpunt dat de centrale regering in Madrid in haar recht staat bij het afwijzen van het Catalaanse afscheidingsstreven. Als de Catalaanse regioregering nog enige hoop had op hulp van Europa, werd donderdag duidelijk dat ze daar vooralsnog niet op hoeft te rekenen.

'Wij steunen de positie van de Spaanse regering en hopen dat er een oplossing gevonden kan worden op basis van de Spaanse grondwet', zei de Duitse kanselier Angela Merkel. Die grondwet verbiedt een Catalaanse afscheiding en kan alleen langs parlementaire weg met instemming van alle partijen worden gewijzigd.

De Franse president Emmanuel Macron ging in zijn steunbetuiging aan Madrid nog een stapje verder dan Merkel. Hij zei dat de 'boodschap' van de tweedaagse top zal zijn dat de leiders 'zich eensgezind rond Spanje' scharen. Voorlopig moeten de Catalaanse voorstanders van onafhankelijkheid het doen met accentverschillen tussen de Europese leiders.

De Franse president Emmanuel Macron praat met de minister-president van Luxemburg, Xavier Bettel, tijdens de EU-top in Brussel.Beeld afp

Rutte afhoudend in commentaar

De Belgische premier Charles Michel en de Luxemburgse premier Xavier Bettel beklemtoonden vooral de noodzaak van een politieke dialoog. Bovendien herhaalden zij dat 'geweld geen antwoord kan zijn'.  Dat was een indirecte verwijzing naar het optreden van de Spaanse politie bij het verboden Catalaanse referendum van 1 oktober. Er is zelfs sprake van enige wrijving tussen de Spaanse regering en Michel. Madrid neemt hem kwalijk dat hij het politiegeweld destijds openlijk veroordeelde.

In tegenstelling tot zijn 2 Benelux-collega's was premier Mark Rutte duidelijk meer afhoudend in zijn commentaar bij het begin van de top.  Hij zei dat Rajoy in zijn recht staat en vond het 'zeer ongepast' er verder iets over te zeggen. Het is een interne Spaanse gelegenheid.

Een Spaanse ingewijde verdedigde het standpunt van Madrid zo fel dat hij zich na afloop afvroeg of hij niet te emotioneel was geweest

Niet op agenda

Hoe hoog de gemoederen zijn opgelopen op het Iberisch schiereiland werd donderdag vooral voelbaar in de wandelgangen. Een Spaanse ingewijde verdedigde het standpunt van Madrid zo fel dat hij zich na afloop afvroeg of hij niet te emotioneel was geweest.

Overigens staat Catalonië officieel niet op de agenda van de besprekingen. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft het onderwerp niet aangedragen. Hij dreigt zaterdag het bestuur van Catalonië over te nemen.


Alles wat u moet weten over de Catalaanse drang naar onafhankelijkheid

Wie is premier Puigdemont eigenlijk?
Roept hij de onafhankelijkheid uit? Of deinst hij terug? Een ding is zeker: als het om 'zijn' regio gaat, is de bakkerszoon bereid ver te gaan.

De twee Jordi's: Catalaanse martelaren die van het toneel verdwenen
Ze worden gezien als martelaren voor een onafhankelijk Catalonië: Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de leiders van de twee grote Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen, sinds maandag opgesloten in de cel. Lees hier het hele artikel. (+)

Catalaanse referendum was geen viering, maar bespotting van democratie.
Derk Jan Eppinks betoog dat de EU in Catalonië de Europese waarden negeert, slaat de plank mis. Lees hier het opiniestuk jurist Marcel Buurman. (+)

Is Catalonië nu onafhankelijk of niet? Premier krijgt van Spanje vijf dagen om een antwoord te geven
Het geduld van de Spaanse regering met Catalonië raakt op. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft Catalonië opheldering gevraagd: is de onafhankelijkheid nu uitgeroepen of niet? (+)

Teruglezen: een hectisch referendum
De Catalaanse kiezers hebben in een omstreden referendum massaal gestemd voor onafhankelijkheid van Catalonië. Wat gebeurde er ook alweer precies? Lees alle ontwikkelingen in sneltreinvaart terug in ons liveblog van het referendum.

Achtergrond

Op school wordt de hang naar onafhankelijkheid met de paplepel ingegoten. Een reportage van onze correspondent in Spanje. (+)

Het vuur van de Catalaanse onafhankelijkheid brandt pas sinds enkele jaren. Wat heeft het zo doen oplaaien? (+)

Het referendum splijt vriendschappen en zelfs families. Ben je voor Catalonië, dan ben je tegen Spanje. Zo botsen ook Rosa en Joan met elkaar (+)

Video
Het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië uitgelegd in 3 minuten