Direct naar artikelinhoud
Brexit

Labour steunt brexit-ontwerpakkoord May niet en opent deur naar tweede referendum

Jeremy Corbyn.Beeld EPA

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, steunt het ontwerpakkoord over de brexit niet. Dat heeft hij laten weten aan premier Theresa May, die het akkoord door het parlement wil loodsen. May keert deze week terug naar Brussel voor "cruciale onderhandelingen".

De Britse premier bereikte woensdagavond een ontwerpakkoord met Brussel over de Brexit. Verscheidene leden uit haar regering stapten echter op uit onvrede met het akkoord. May houdt intussen vast aan het ontwerpakkoord. Volgens haar is het akkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie "in het nationale belang" en blijft het trouw aan de wensen van de kiezers die in juni 2016 voor de brexit stemden.

May zei dat de komende zeven dagen "cruciaal" worden. "Er zijn nog altijd onderhandelingen aan de gang en niets is afgesproken totdat er een afspraak is over alles", klonk het in een interview met Sky News. De premier ontmoet deze week Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Lees ook

Paul De Grauwe: “We moeten de Britten snel laten vertrekken, ze moeten hun eigen potje koken”

Geen tweede referendum

Labour is ondertussen niet van plan het ontwerpakkoord over de Brexit te steunen. De leider van de oppositiepartij, Jeremy Corbyn, zei dat zijn partij tegen het akkoord zal stemmen als het in december voorgelegd wordt in het Britse parlement. Corbyn riep May op om terug naar Brussel te gaan om opnieuw te onderhandelen over het akkoord. 

Labour vindt ook dat een tweede referendum over de brexit, een idee dat de voorbije maanden opnieuw terrein wint, "een optie is voor de toekomst, maar niet voor vandaag". May sluit een tweede referendum categoriek uit. 

Brits premier Theresa May.Beeld AP