Buurt maakt zich grote zorgen nadat asbestdak het begeeft onder de sneeuw

© bfs

De buurtbewoners van de Rozenlaan in Belsele zijn bezorgd nadat een schuur met groot asbestdak is ingestort onder het gewicht van de sneeuw. Ze hopen dat het opruimen van het gevaarlijk materiaal zal gebeuren zonder gevaar voor de omgeving.

Bert Foubert

Opschudding bij de bewoners van de Rozenlaan maandagavond. De oude verkoopshal van de vroegere tuinwinkel Delforge begaf het onder de sneeuw en kwam met veel lawaai naar beneden. “We schrokken enorm toen we zagen wat er gebeurd was”, vertelt een van de buurtbewoners. “Het dak van de schuur was naar beneden gekomen en twee derde van het gebouw lag plat. Op het moment van de instorting was er niemand aanwezig in de loods, maar de ravage was wel enorm.”

Toch is het niet de vernieling van de schuur zelf die de omwonenden zorgen baart. De asbestplaten die op het dak van het gebouw lagen, zijn voor hen het grote probleem. “Het feit dat al die platen naar beneden kwamen en braken, maakt ons ongerust”, geven de buurtbewoners aan. “Vlak voor de schuur staat een huisartsenpraktijk. Daar werd na de instorting gewoon verder gewerkt. We kunnen alleen maar hopen dat men bij de opruiming van de asbestplaten zorgvuldig tewerk gaat en er geen gezondheidsrisico's ontstaan voor de buurt”, vertellen ze.

Voor de Sint-Niklase afdeling van de PVDA is het incident in de Rozenlaan een nieuwe aanleiding om een andere aanpak van de asbestproblematiek te eisen. “Buurtbewoners komen met zulke verhalen naar ons omdat de stad Sint-Niklaas geen Asbest-infopunt heeft”, zegt PVDA-woordvoerder Jef Maes. “En dat is net een van onze voorstellen uit ons Asbest-actieplan. Dat hebben we ruim twee weken geleden overgemaakt aan de stad, maar we hebben er tot nu toe nog steeds geen reactie op gekregen. Asbest heeft een planmatige en ernstige aanpak nodig, zeker in onze stad. De onduidelijkheid na het instorten van het dak vol asbestgolfplaten in de Rozenlaan in Belsele toont dit nog maar eens duidelijk aan.”

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) benadrukt dat bij het opruimen van asbest altijd de wettelijke voorschriften gevolgd moeten worden. Over het installeren van een Asbest-infopunt is hij formeel. “Als mensen zich zorgen maken rond asbest of problemen hebben, kunnen zij rechtstreeks de politie of de stadsdiensten contacteren. Elke klacht wordt meteen ernstig behandeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen