Verziekte sfeer bij personeel in gloednieuw woonzorgcentrum: “Ziekteverzuim is verdubbeld”

© tvl

© tvl

© tvl

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Er zit een haar in de boter tussen het personeel en de leiding van het gloednieuwe OCMW-woonzorgcentrum Zoetenaard. De vakbond trekt aan de alarmbel, de gemeentesecretaris zal nu bemiddelen.

Tim Van Landeghem

“Medisch uitgedrukt zijn de problemen zowel acuut als chronisch te noemen”, zegt Dirk Van Himste van vakbond ACOD. “Meerdere personeelsleden hebben ons het voorbije jaar herhaaldelijk aangesproken. De verbouwing van het rusthuis, die we uiteraard toejuichen, en de invoering van nieuwe uurroosters vormen slechts een gedeeltelijke verklaring van de problemen.”

“Autoritair leiderschap”

Van Himste verwijst in eerste instantie naar problemen bij de top van Zoetenaard. “Het benoemen van mensen die niet de nodige positieve evaluaties kunnen voorleggen, heeft gevolgen. Daarnaast bereiken ons berichten over een autoritaire leiderschapsstijl en zelfs een sfeer van afdreigen. Veel mensen werken met herhaalde contracten van bepaalde duur en er wordt veel gebruikgemaakt van deeltijdse contracten die dan met beetjes worden uitgebreid of ingekrompen.”

Het personeel moet voldoende bij de oprichting van het openbaar zorgbedrijf betrokken worden, vraagt de vakbondsman. “Deze operatie moet voldoende voorbereid zijn. Zowel de wijze van communiceren als de concrete invulling laten nu te wensen over.”

De fractieleiders van oppositiepartijen CD&V, SP.A, Groen en Vlaams Belang maken zich dan ook grote zorgen over de continuïteit van de diensten. “We stellen bijna een verdubbeling van het ziekteverzuim vast”, zegt Nicole Van Duyse (CD&V). “In 2014 bedroeg de gemiddelde afwezigheid tien dagen. Vorig jaar was dat al gestegen naar achttien en ook dit jaar zet de trend zich verder. Door het uitblijven van concrete maatregelen wordt efficiënt samenwerken binnen en tussen de verschillende diensten met de dag moeilijker. Dat leidt tot spanningen en een negatieve sfeer op de werkvloer.”

Carl Ivens (Groen) vraagt dan ook maatregelen: “De voorzitter en de meerderheid in de OCMW-raad moeten onmiddellijk hun verantwoordelijkheid opnemen en dat op een neutrale en onpartijdige manier.”

“Negatieve spiraal”

OCMW-voorzitter Dirk Backaert (GeBe) betreurt wat er gebeurt. “De problemen zijn voornamelijk te wijten aan een slecht contact tussen enkele leden van het managementteam”, zegt hij. “De gemeentesecretaris zal nu bemiddelen. Daarnaast loopt er een coachingtraject. We moeten de problemen intern aanpakken en niet op straat uitvechten.”

Volgens Backaert grijpt ACOD de problemen aan om andere eisen kracht bij te zetten. “Onregelmatige werkuren zijn nu eenmaal eigen aan de zorgsector. Bovendien zorgen de verbouwingen voor bijkomende stress. Ik hoop dan ook dat we zo snel mogelijke de negatieve spiraal kunnen doorbreken”, besluit Backaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen