© BELGA

Geen personeel voor gevangenentransport: proces al drie keer uitgesteld

Een 53-jarige man uit Wilrijk zit al drie weken in de cel omdat zijn proces keer op keer wordt uitgesteld. “Dit is een schande, mijn cliënt wil al drie weken zijn uitleg doen”, zegt zijn advocaat Jonathan Bogaerts.

sare

Drie weken geleden, op 23 november, werd een man (53) uit Wilrijk opgepakt. Hij bleek bij verstek veroordeeld te zijn door politierechter Peter D’Hondt uit Dendermonde. Twee jaar effectieve gevangenisstraf had de politierechter hem gegeven, wegens rijden tijdens een door de rechter opgelegd rijverbod. D’Hondt beval bovendien de onmiddellijke aanhouding. “Na de arrestatie van mijn cliënt hebben wij verzet aangetekend”, zegt advocaat Jonathan Bogaerts, die voor de Wilrijkenaar optreedt. Maar D.V.O. zou de dagvaarding nooit gekregen hebben en kon zich daarom niet verdedigen bij de politierechter. “Hij wil nu zijn uitleg doen”, aldus Bogaerts.

In afwachting van zijn proces en een eventueel ander vonnis werd D.V.O. opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. En dat blijkt geen goede combinatie met een proces in de politierechtbank van Dendermonde. Drie keer al stond de zaak op de agenda. “Evenveel keer werd ze uitgesteld omdat er geen personeel was om mijn cliënt over te brengen”, aldus Bogaerts. “Dit is een absolute schande en enorm frustrerend.”

Rechter D’Hondt, die zelf ook al geregeld uithaalde naar het personeelstekort dat de agenda van de zitting bepaalt, wil ook niet oordelen over de ontvankelijkheid van het verzet zonder D.V.O. gezien te hebben. “Als het ontvankelijk was, kon mijn cliënt tenminste al met een enkelband vrijkomen”, zucht Bogaerts.

Overleg gepland

Bij het Gevangeniswezen zit men verveeld met de situatie. “Het transport van gedetineerden gebeurt in Antwerpen door het Veiligheidskorps (VK) en de politie. Wij merken inderdaad dat er bij een tekort aan personeel bij het VK de ritten buiten Antwerpen eerst geschrapt worden door de politie omdat dit de grootste werklast bedraagt”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. “We hebben daarvoor alle begrip, maar we zullen een overleg plannen met de politie om ervoor te zorgen dat het VK beter op de hoogte is van de geschrapte ritten om via andere korpsen een oplossing te zoeken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat gedetineerden niet meer tot driemaal toe niet kunnen verschijnen.