Turkse vrees ebt weg op beurzen

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen toonden dinsdag wat herstel na de recente verliesbeurten. Beleggers schoven de zorgen over de Turkse lira even aan de kant, nadat de munt wat opkrabbelde na de forse waardedalingen van de afgelopen tijd. Op het Damrak kwamen detacheerder Brunel en technologiegroep TKH met cijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 563,48 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 789,01 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,3 procent.

In de MidKap ging TKH Group aan kop met een winst van 2,5 procent. Volgens het bedrijf werd in de eerste jaarhelft een sterke groei gerealiseerd. Ook verwacht TKH dat de winst in 2018 beduidend hoger zal uitvallen dan vorig jaar. Beursintermediair Flow Traders kampte met een adviesverlaging door Morgan Stanley en stond onderaan met een min van 3,5 procent.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was levensmiddelenconcern Unilever met een plus van 1,1 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent. ING, dat in de afgelopen handelsdagen onder druk stond door de zorgen over de blootstelling aan Turkije, zag een eerdere koerswinst verdampen en daalde 0,2 procent. KBC Securities verhoogde het advies voor de bank.

Bij de kleinere bedrijven zakte Brunel 5 procent. Volgens analisten was de winstverwachting van de detacheerder voor dit jaar wat sober. Curetis verloor 6,7 procent. Het in Amsterdam genoteerde Duitse bedrijf leed een operationeel verlies van bijna 11,4 miljoen euro en ziet de topman van Curetis USA vertrekken.

RWE klom 2,8 procent in Frankfurt. De winstdaling van het Duitse energieconcern in de eerste jaarhelft viel lager uit dan verwacht. Ook handhaafde RWE zijn voornemen om dit jaar meer dividend uit te keren. Ceconomy won 0,3 procent. Het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt zag afgelopen kwartaal het nettoverlies verder oplopen.

In Londen waren beleggers niet tevreden over de resultaten van Antofagasta. De mijnbouwgigant werd 5,5 procent lager gezet na een winstdaling in de eerste helft van het jaar.

De euro was 1,1394 dollar waard, tegen 1,1411 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 67,86 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 73,28 dollar per vat.