Direct naar artikelinhoud
Conflict VS-Turkije

Erdogan kondigt boycot tegen iPhone aan

Turks president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AFP

Turkije gaat Amerikaanse elektronische toestellen "boycotten". Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd in een toespraak. 

Erdogan reageert daarmee op de hogere tarieven en sancties die de Verenigde Staten tegen Turkije instelden vanwege het dispuut over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson, die sinds de staatsgreep van 2016 vastzit in Turkije. Ankara verdenkt hem van terroristische activiteiten, maar volgens Amerika is daar geen bewijs voor.

"We gaan Amerikaanse elektronische toestellen boycotten. Als zij iPhones hebben, hebben anderen Samsung", aldus Erdogan tijdens zijn speech, in een sfeer van erg gespannen diplomatieke betrekkingen tussen VS en Turkije.

"Wij hebben Vestel Venus", aldus nog Erdogan, verwijzend naar het Turkse bedrijf Vestel Elektronik en de smartphone die het produceert. "We zullen zelf betere producten maken en ze in het buitenland verkopen."

Lira-crisis

Erdogan benadrukte dat er een prijs betaald moet worden voor de situatie waarin de Turken zich momenteel bevinden. Hij zei ook dat dit geldt voor zij die een economische oorlog willen voeren met Turkije. "De pestkoppen van het mondiale systeem kunnen niet lafhartig aan onze prestaties raken die met bloed verkregen zijn", zei Erdogan gisteren tijdens zijn toespraak.

Volgens Erdogan moet er een prijs betaald worden voor de situatie waarin de Turken zich bevinden

Ankara nam onlangs economische maatregelen om de vrije val van de Turkse lira te stoppen. Het conflict met Washington maakt de situatie er voor de Turken niet beter op. Het gevolg van de ruzie is de scherpe koersdaling van de lira: in de afgelopen twaalf maanden al 67 procent. De grootste waardedaling van de lira sinds 2001. 

Lees ook: Financiële wereld houdt de adem in: als de Turkse economie crasht, kan de rest van de wereld volgen

"Dit kunnen we niet aanvaarden"

De Turkse president meent dat de VS, een NAVO-bondgenoot, Turkije in de rug geschoten hebben omdat ze hogere importheffingen hebben opgelegd voor Turks staal en aluminium. Volgens de president is dit een politiek complot tegen zijn land. "Aan de ene kant ben je een strategische partner, aan de andere kant schiet je je partner in de rug", zei Erdogan eerder. "Dit kunnen we niet aanvaarden."

Volgens de NAVO is het geschil tussen de VS en Turkije "een bilaterale aangelegenheid waarin de NAVO niet betrokken is", zo reageerde een woordvoerster in Brussel.