Amerikanen doodden vorig jaar Syrische burger in plaats van leider Al Qaeda

(archiefbeeld)© EPA-EFE

Bij een luchtaanval in Syrië een jaar geleden hebben de Amerikanen een burger gedood in plaats van een leider van terreurgroep Al Qaeda. Dat heeft het militaire commando van de VS voor het Midden-Oosten, Centcom, donderdag bekendgemaakt.

mtm
Bron: BELGA

Al snel na de droneaanval van 3 mei 2023 werd duidelijk dat de gedode man niet een hooggeplaatste jihadist was, maar Lofti Hassan Masto. De vader van twaalf kinderen had volgens zijn broer niets met Al Qaeda te maken en was op het moment van de aanval voor zijn schapen aan het zorgen in de bergen. 

De Amerikanen kondigden twee weken later een onderzoek aan. Dat heeft nu dus bevestigd dat het target verkeerd werd geïdentificeerd, zegt Centcom in een mededeling. Het Amerikaanse leger respecteerde naar eigen zeggen wel het oorlogsrecht en de eigen interne regels. Toch zijn verschillende verbeterpunten opgemerkt, klinkt het.

De Verenigde Staten is in Syrië actief met ongeveer 900 soldaten in het kader van een internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen