'Poor things', met Emma Stone in de hoofdrol, had heel wat expliciete scènes.
Foto: Photonews

40 procent minder seksscènes in films dan vroeger: "Vrouwen krijgen eigen verhaal en zijn niet meer enkel attributen"

In 2023 waren er bijna 40 procent minder seksscènes te zien dan in 2000. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Dat heeft volgens filmjournalist Robin Broos verschillende redenen. "Hollywood is er eindelijk achter gekomen dat er ook een ander publiek is dan witte mannen."

Onderzoekers van het databureau Stephen Follows en het Britse tijdschrift The Economist hebben sinds 2000 jaarlijks de 250 meest winstgevende internationale films bekeken. Daaruit blijkt dus dat het aantal seksscènes stevig is gedaald in vergelijking met het begin van de eeuw.

Niet alleen is er 40 procent minder seks in films, het aantal films zonder enige seksuele inhoud is gestegen van 20 procent per jaar naar ongeveer 50 procent. De verandering valt het hardst op in actiefilms, met een daling van 70 procent in 2023 tegenover 2000. In romantische films daalde het aantal seksscènes dan weer 'maar' met zo'n 20 procent.

Meer diversiteit

De daling is ook filmjournalist Robin Broos opgevallen. Hij spreekt in 'De wereld vandaag' op Radio 1 van 2 belangrijke oorzaken aan de basis van die verandering. Enerzijds is Hollywood diverser geworden, en minder gedomineerd door mannen. "Ze zijn er eindelijk achter gekomen dat er ook een ander publiek is dan witte mannen."

Met meer diverse makers komen ook andere verhalen naar voren, zegt Broos. "Een belangrijk voorbeeld daarvan is de James Bond-franchise, waarin Bond vroeger altijd met de mooiste vrouw in bed belandde zonder veel diepgang."

"In recente Bond-films zie je dat hij een echte band creëert met zijn vrouwelijke tegenspeler en dat zij een belangrijkere rol krijgt. Vrouwelijke personages krijgen een eigen verhaal en worden niet meer gezien als een attribuut, waardoor seksscènes vaak overbodig worden."

'MeToo'-beweging

Anderzijds benoemt Broos de impact van maatschappelijke verandering en specifiek de 'MeToo'-beweging. "Je kon daarvoor al voelen dat er veranderingen bezig waren, maar 'MeToo' was echt een kantelmoment. Steeds meer filmproducties hebben bijvoorbeeld een intimiteitscoördinator die een veilige omgeving creëren voor seksscènes."

Maar het gaat verder dan dat. De veranderingen beginnen al bij het script, zegt Broos. "Men vraagt zich vaker af of seksscènes wel noodzakelijk zijn en een functie hebben behalve het aantrekken van een bepaald publiek."

 De tijd van gewoon blote borsten tonen is voorbij

Robin Broos, filmjournalist

En laat dat net zijn waar Gen Z belang aan hecht. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de jonge generatie liever geen expliciete seksscènes heeft als die geen meerwaarde hebben.

Die evolutie betekent volgens Broos dus niet dat seksscènes niet meer kunnen. "Populaire series als 'Euphoria' en 'Sex education' zijn zeer expliciet. En denk ook aan films als 'Poor things', waarin het hoofdpersonage haar eigen seksualiteit ontdekt en de seksscènes haar ontwikkeling illustreren. Het gaat dus niet louter om bloot. De tijd van blote borsten tonen, gewoon omdat het kan, is voorbij."

Meest gelezen