Het Boerentoren-gedicht van Tom Lanoye, Antwerps stadsdichter in 2004.© Kris Van Exel, RR

Laatste letter van Boerentoren-gedicht Tom Lanoye gaat onder de hamer om stadsdichterschap te steunen

Bij veilinghuis Bernaerts gaan op 25 april objecten van Antwerpse stadsdichters onder de hamer. Blikvanger is de ‘D’, een letter op een canvas van 2,5 op 4 meter, uit het Boerentoren-gedicht uit 2004. “Ik zou toch teleurgesteld zijn als die letter niet een paar honderd euro haalt”, zegt auteur Tom Lanoye.

Ilse Dewever

Het Losgeld-koffertje van Ruth Lasters of de sjabloonletters die Peter Holvoet-Hanssen gebruikte voor het gedicht Kaaimuur: onder de zeventien loten die op 25 april bij Bernaerts geveild worden om het stadsdichterschap financieel te steunen, zitten bijzondere schatten. Topstuk van de veiling is de hoofdletter ‘D’, een fragment uit het gigantische spandoek dat in 2004 de Boerentoren sierde. Het is de enige letter van dit iconische gedicht die nog in omloop is.

De ‘D’ die geveild wordt om de onafhankelijke stadsdichters te steunen.© RR

Auteur Tom Lanoye veilde in 2005 zelf ook een aantal letters uit het doek. “Ik herinner mij dat het banier destijds langer is blijven hangen dan gepland. Toen men het doek van de toren haalde, woog het door de ingedrongen smog een pak meer. Het gekuiste doek is dan deels gebruikt voor de bibliofiele editie van mijn stadsgedichten en werd ook deels geveild.”

Van de veertig loten, waarvan de opbrengst ging naar een alfabetiseringsproject in Mali, kocht Lanoye zelf het woord ‘Mij’. Een woord als ‘pracht’ of ‘kijkt’ haalde destijds gemiddeld 1.400 euro, een letter gemiddeld 500 euro. De letter ‘O’, goed voor 1.400 euro, bleek bijzonder gegeerd.

“Deze ‘D’ is natuurlijk slechts één letter, maar ik zou toch teleurgesteld zijn als ze straks niet een paar honderd euro haalt. Je haalt toch iets in huis dat ter ere van Antwerp World Book Capital 2004 zes maanden aan de Boerentoren heeft gehangen.”

Nog een bijzonder lot is een door Lanoye gesigneerde broodzak met een van zijn stadsgedichten op. “De bakkers in het Antwerpse hebben die zakken effectief gebruikt. En ze werden, met twee koffiekoeken erin, ook verdeeld bij de opening van de Cultuurmarkt. Omdat zoveel zakken destijds gewoon werden weggegooid, zijn ze nu gegeerd.”

Gesigneerde broodzak met een stadsgedicht van Tom Lanoye.© RR

Voor de benefietveiling van de stadsdichters zijn er in totaal zeventien loten met elk een inzetprijs vanaf 60 euro. Bieden kan online en live bij veilinghuis Bernaerts op 25 april om 10 uur. Van 18 tot 22 april zijn er kijkdagen in de Verlatstraat 18, telkens van 10 tot 18u.

www.stadsdichters.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER