De Croo wil Europese coalitie smeden voor handelssancties tegen Israël: “Verbod op invoer producten uit bezette gebieden”

© BELGA

België ijvert binnen de Europese Unie voor een verbod op import van producten uit door Israël bezette gebieden. Dat heeft premier De Croo maandag gezegd in ‘De ochtend’ op Radio 1.

wver
Bron: VRT

De Croo wijst erop dat niet enkel in de Gazastrook, maar ook op de bezette Westelijke Jordaanoever het geweld almaar toeneemt. Volgens de eerste minister is het voor de Europese landen in deze omstandigheden “moeilijk om te zeggen dat we verder doen alsof er niets aan de hand is”, luidde het in De Ochtend.

Wanneer België zo’n handelsverbod alleen zou invoeren, zou dat volgens De Croo “nul invloed” hebben. Daarom onderneemt ons land al enkele weken demarches bij andere Europese landen “om te kijken hoe we op zijn minst een grote groep landen kunnen hebben die bereid zijn om die stap te zetten”, zei de premier.

Protesten aan unief

De Croo waarschuwde Israël ook opnieuw voor een inval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. “Dat zou dramatische gevolgen hebben voor de bevolking”, meent hij. De premier ziet dat dit ook de gemoederen in ons land beroert, bijvoorbeeld aan de universiteiten. “Moest ik vandaag student zijn, denk ik dat de kans groot is dat ik ook mijn proteststem zou laten horen.”

Binnen de regering toonde ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) zich steevast voorstander van vreedzame maatregelen om Israël te dwingen de internationale rechtsregels te respecteren. Met de teller op 35.000 doden, het risico op hongersnood in Gaza en een dreigende aanval op Rafah ligt “business as usual ver achter ons”, schrijft ze op X. “De druk moet opgevoerd worden, met alle mogelijke vreedzame middelen. De voortdurende schendingen van het internationaal recht vragen een krachtig antwoord: sancties”.

(Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook CD&V is voorstander van een handelsverbod. Kamerlid Els Van Hoof diende in november vorig jaar nog een wetsvoorstel in om zo’n handelsverbod op producten uit bezette Palestijnse gebieden. Vicepremier Petra De Sutter (Groen) waarschuwt dat een aanval op Rafah een “bloedbad” teweeg zal brengen. “België werkt aan verdere sancties tegen Israël. Ik heb deze middag een ontmoeting met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Dr. Maliki”, luidt het op X.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen