Vooruit wil begrotingstekort pas in 2030 onder drie procent halen: “Sterk investeren met becijferd plan”

Vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft vertrouwen in het budgettaire traject van zijn partij.© Guy Puttemans

Vooruit wil het begrotingstekort pas tegen 2030 opnieuw onder de drempel van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) brengen. Dat is twee jaar later dan de Europese Commissie vraagt. Vicepremier Frank Vandenbroucke deed maandag het plan uit de doeken in De Ochtend.

scl
Bron: BELGA

België noteerde vorig jaar een begrotingstekort van 4,4 procent. Volgens Vandenbroucke vraagt de Europese Commissie dat ons land tegen 2028 opnieuw onder de drempel van drie procent duikt, maar dat vindt Vooruit te vroeg. De partij wil pas in 2029 in de buurt van die norm komen, om de doelstelling zeker, “zelfs met ruim overschot”, te behalen tegen 2030. 

“Wat Vooruit voorstelt, is zeer sterk investeren in de toekomst van onze kinderen, van ons onderwijs, van onze mobiliteit”, stelt Vandenbroucke. “We nemen daarvoor de tijd.” Vooruit heeft volgens de vicepremier een “echt becijferd plan” klaar dat toelaat om de staatsschuld onder controle te brengen en tegelijkertijd ruimte laat voor investeringen in sectoren als onderwijs, kinderopvang, mobiliteit.

“Perfect onderhandelbaar”

Vandenbroucke maakt zich sterk dat het voorgestelde budgettaire traject van zijn partij “perfect onderhandelbaar” zal zijn. De sociaaldemocraat meent overigens dat ook de begrotingsplannen van andere partijen in deze campagne, zoals die van N-VA, niet helemaal stroken met de Europese regels.

Vooruit liet zich eerder al kritisch uit over het nieuwe Europese kader voor het toezicht op de nationale begrotingen. “Het kader heeft één zwakte: je moet investeren, maar het nuttige effect op de economische groei en de competitiviteit wordt niet meegenomen”, stelt Vandenbroucke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen