© HBVL

© HBVL

thumbnail: null
thumbnail: null

OPROEP. Dikke duif spoort Tongenaren aan om te stoppen met voederen

Een cartoon van een dikke duif die laat weten: ‘We hebben meer dan voldoende eten. Dank u!’. Met die boodschap wil de Stad Tongeren zijn inwoners aansporen om te stoppen met duiven, eenden en zwerfkatten te voederen. “De borden worden geplaatst op drie probleemzones”, zegt Tongers schepen van Dierenwelzijn Patrick Jans. “Voedsel dat blijft liggen trekt ook ratten aan. Als dit niet helpt, volgen er gasboetes.”

fivr

In de lente is de Stad Tongeren gestart met ‘de pil’ voor duiven, in de hoop de duivenpopulatie in de stad terug te dringen. In november wordt een nieuwe telling gedaan, om te kijken of die aanpak iets heeft opgeleverd. “Maar die aanpak heeft weinig zin als de mensen de dieren blijven voederen: maïs en graan voor de duiven op de markt, stukken brood voor de eenden aan de Jeker”, zegt Patrick Jans.

“Het probleem is dat er heel veel voeding blijft liggen en dat trekt ongedierte aan. Buren beginnen te klagen dat ze ratten zien aan de Jeker. Het probleem is nog niet dramatisch, maar moet wel aangepakt worden. Daarom gaan we in de loop van de volgende weken drie borden plaatsen op de plaatsen waar het voederen nog gebeurt. Er zijn drie probleemzones: achter de Basiliek, aan de Julianus Shopping en aan de Moerenpoort.”

Bescheten

De duiven zijn al langer een plaag in Tongeren. “Het is een probleem van openbare netheid”, zegt de schepen. “De historische gebouwen, ons patrimonium lijdt eronder. Op sommige plaatsen is het ook echt een probleem voor omwonenden en passanten. Aan de Julianus Shopping is een onderdoorgang waar je bijna bescheten wordt. Sorry voor het vieze woord, maar het is zo.”

“Er zijn een paar hardnekkige voederaars tussen, die we al hebben aangesproken. Mensen met kinderen, die er een dagelijks ritueel van hebben gemaakt om brood aan de eendjes te geven. Op sommige plaatsen weten we niet van wie het komt. Mensen doen dit met de beste bedoelingen, om goed te zijn voor de dieren. Maar we proberen hen bewust te maken dat ze een probleem creëren en dat we dan net dieronvriendelijk gaan moeten reageren. Als de sensibilisering en de infocampagnes niet helpen, zullen we hen moeten proberen te betrappen en gasboetes geven. Die aanpak willen we vermijden, maar als het probleem blijft duren moeten we wel.”

Kent u locaties in Limburg waar stadsduiven hele pleinen of gebouwen innemen? Of zoekt u net graag duiven, eenden of katten die in het wild leven op om ze te voederen? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer