Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld Photo News

In dit nieuwsoverzicht kunnen we natuurlijk niet naast de verkiezingen kijken. Maar ook voor liefhebbers van muziek en film valt er in dit overzicht wat te rapen. Dit en veel meer voor u samengevat in 10 punten.

In het nieuws

1. De stembureaus zijn geopend, voorlopig geen noemenswaardige problemen

Ruim 8 miljoen Belgen verkiezen vandaag een nieuw Vlaams, Waals, Duitstalig, federaal en Europees parlement. Om 8 uur stipt gingen de stemlokalen open. Wie op papier stemt, kan daar tot 14 uur terecht. In gemeenten waar elektronisch wordt gestemd, zijn de kiesbureaus tot 16 uur open. Bij De Morgen kunt u de verkiezingsdag op de voet volgen.

In het nieuws
Beeld Photo News

2. Bart De Wever betuigt spijt over zijn uitspraken: ‘Prulpartij, dat zeg je niet’

Vorige week noemde Bart De Wever Groen een “prulpartij”. Gisteren tijdens het voorzittersdebat bij VTM NIEUWS omschreef hij VB-voorzitter Tom Van Grieken dan weer als “paljas”. De Wever zegt nu dat hij toch wel spijt heeft van die uitspraken. “Je zegt dat in de ‘heat of the moment’”.

3. Baas boekenbeurs overlijdt bij ongeval aan Craeybeckxtunnel

Gisteren is Alexis Dragonetti om het leven gekomen bij een ongeval aan de Craeybeckxtunnel op de E19 richting Brussel. Hij speelde een grote rol van betekenis in de Vlaamse boekenwereld. Zo was hij oprichter en CEO van stripuitgeverij Ballon Media, die onder meer Jommeke uitgeeft. De 50-jarige Dragonetti was ook de gedelegeerd bestuurder van Boek.be, de organisatie achter de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen.

Alexis Dragonetti.Beeld rr

4. Amerikaanse Stella Chen wint de Koningin Elisabethwedstrijd

De Amerikaanse Stella Chen is de verrassende winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd viool. De twaalfkoppige jury koos voor een violiste die door weinigen was getipt. De tweede en derde plek gingen respectievelijk naar de Canadees Timothy Chooi en de Amerikaan Stephen Kim. Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten.

5. Waarom Parasite zowel een terechte winnaar als een gemiste kans is

Geen derde Gouden Palm, wel de regieprijs voor Le jeune Ahmed. De broers Dardenne mochten juichen tijdens de slotceremonie van het Filmfestival van Cannes, maar moesten ook hun meerdere erkennen in de Koreaanse topcineast Bong Joon-ho: zijn verrukkelijke zwart-komische satire Parasite is de meest onweerstaanbare Palme d’Or in jaren.

Bong Joon-ho neemt de Gouden Palm in ontvangst.Beeld Photo News

6. Stel u vraag over de verkiezingen aan onze experts

Wat zijn de meest opvallende resultaten van deze stembusgang? Wie mag zich tot winnaar kronen, waar vallen de klappen? En vooral: hoe zal de puzzel vanaf morgen gelegd worden? Hoofdredacteur Bart Eeckhout en onze politieke redactie staan de hele dag tot uw dienst om uw vragen te beantwoorden. Stel ze nu hier.

7. Het Grote Debat: ‘De Wever lijkt vandaag wat minder zeker van zijn zaak dan vijf jaar geleden’

De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout keek naar Het Grote Debat en zag dat De Wever toch minder overtuigend overkwam dan vijf jaar geleden.

Bij de koffie

1. ‘De dagen van de elite zijn geteld’

Met De barbaren (2006), over de impact van de digitale revolutie, verwierf hij wereldfaam. Het vervolg The Game verscheen vorige week in vertaling. Alessandro Baricco (61) over Netflix, Ajax, WhatsApp en de teloorgang van de intelligentsia.

Alessandro Barrico.Beeld Marta Giaccone

2. ‘Heel abrupt ging het na 25 jaar mis. Ineens zei ze vorig jaar op een avond: ik heb een ander’

Soms moet je tevreden zijn met wat je hebt, meende Vincent (44). Natuurlijk komt er sleet op je relatie na een jarenlang huwelijk en een kroostrijk gezin. Maar als er nooit ruzie is, blijf je toch bij elkaar? Nee, vond zijn vrouw. 

3. Is rechtstaand plassen het nieuwste taboe?

In veel huishoudens met mannen woedt een discussie over staand of zittend plassen. Is zitten een aantasting van de mannelijkheid, of een terechte poging om eindelijk de vieze boel in de hand te houden?

Bij de koffie
Beeld Paul Faassen