Partij van Togolese president wint parlementsverkiezingen met grote voorsprong

© AP

De partij van de Togolese president Faure Gnassingbé heeft bij de parlementsverkiezingen van afgelopen maandag de meerderheid van de zetels in het parlement behaald, zo maakte de Togolese kiescommissie zaterdagavond bekend.

gjs
Bron: BELGA

Volgens de voorlopige resultaten gaan 108 van de 113 zetels in de Nationale Assemblee naar de presidentiële partij, de Unie voor de Republiek (Unir). Dit maakte de voorzitter van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (Ceni), Dago Yabré, zaterdagavond bekend in Lomé na een telling die rechtstreeks werd uitgezonden op de nationale televisie.

De resultaten, die nog moeten worden bevestigd door het Constitutionele Hof, betekenen een onbetwiste overwinning voor de partij van president Faure Gnassingbé, die sinds 2005 aan de macht is nadat zijn vader en voorganger 38 jaar staatshoofd was.

Aanvankelijk stonden de verkiezingen gepland voor 20 april, maar nadat het Togolese parlement eind maart een nieuwe grondwet had aangenomen, volgde er uitstel om de nieuwe grondwet te bespreken. Dit werd door de oppositie gezien als een demarche om  Gnassingbé langer aan de macht te houden.

Met het aannemen van de nieuwe grondwet gaat Togo van een presidentieel naar een parlementair systeem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen