Direct naar artikelinhoud
LiveblogCrisis Midden-Oosten

Live - Crisis Midden-Oosten. 210 Palestijnse doden gemeld bij bevrijdingsactie van Israëlische gijzelaars • Palestijnse president wil Veiligheidsraad bijeen

Beeld AFP

De oorlog tussen Israël en Hamas duurt voort. Ook in andere gebieden in het Midden-Oosten lopen de spanningen hoog op. Lees hieronder de belangrijkste ontwikkelingen en download de app van De Morgen om meteen een bericht te krijgen bij belangrijk nieuws.

• Nieuws. ‘Als Israël voor een complete oorlog kiest, zijn wij klaar’: Libanon bereidt zich voor om te strijden

• Interview. ‘Meedoen aan genocide en straks naast ons komen zitten op terras? Nee, dank u’: over klacht tegen Israëlische-Belgische soldaten

• Achtergrond. Studenten herontdekken ideeën van Edward Said: ‘Hij nam het op voor Palestijnen toen dat not done was’

Tijdlijn. ‘De Nakba duurt tot vandaag voort’: tijdlijn van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Liveblog

  1. Palestijnse president wil Veiligheidsraad bijeen na ‘bloedige moordpartijen in het vluchtelingenkamp Nuseirat’

    De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft opgeroepen tot een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over ‘de bloedige moordpartijen in het vluchtelingenkamp Nuseirat’ in de Gazastrook. 

    Abbas zegt over de gewenste zitting ook contact te hebben met Arabische landen. Er moet volgens hem urgent internationale actie komen om de voortdurende humanitaire ramp in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem te stoppen. Israël gebruikt "het internationale zwijgen en de steun van de Verenigde Staten om door te gaan met het plegen van misdaden die alle internationale resoluties en al het internationale recht schenden", aldus Abbas.

  2. 210 Palestijnse doden gemeld bij bevrijdingsactie van Israëlische gijzelaars

    Bij een bevrijdingsactie voor vier Israëlische gijzelaars in de Gazastrook zijn volgens het Hamasbestuur 210 Palestijnen gedood en meer dan vierhonderd gewond geraakt. De plaatselijke Palestijnse medische hulpdiensten hebben vooralsnog melding gemaakt van zeker 55 doden. Eén bij de actie betrokken Israëlische politieman is zwaargewond geraakt en later op de dag in een ziekenhuis overleden. Hij was lid van een speciale antiterrorisme-eenheid.

    Het al-Aqsaziekenhuis is "in een compleet bloedbad is veranderd", zegt Tanya Haj-Hassan tegen nieuwszender Al Jazeera. "Het ziet eruit als een slachthuis, met overal patiënten in bloed en met afgerukte ledematen." Volgens Haj-Hassan is niet bekend hoeveel gewonden er het ziekenhuis zijn binnengebracht, maar het zijn er volgens haar vrijwel zeker te veel om te behandelen.

    De Israëli's vielen twee plekken aan in of bij Nuseirat ten zuidwesten van Gaza-Stad. De doelwitten waren in zeer dichtbevolkte wijken.

    (Photo by Bashar TALEB / AFP)Beeld AFP
  3. Hamas noemt reddingsactie Israëlische leger ‘ongekend wreed en barbaars’

    Een zegsman van de Palestijnse beweging Hamas stelt dat de bevrijdingsactie die Israëlische troepen in Nuseirat hebben uitgevoerd "na bijna negen maanden, eerder een teken van falen dan van succes is". Israël slaagde er zaterdag in vier gijzelaars uit het centrum van Nuseirat, een stad in het midden van Gaza, te bevrijden. Ze werden op 7 oktober door Hamas ontvoerd.

    De reddingsoperatie ging gepaard met hevige bombardementen, ter ondersteuning van de grondtroepen. In Nuseirat en omgeving zouden veel slachtoffers van de Israëlische aanvallen zijn gemeld. Hamas noemt het "een ongekend wrede en barbaarse aanval". Volgens de Palestijnse gezondheidsdiensten zijn er zeker vijftig doden gevallen. 

  4. Israëlisch leger zegt vier gijzelaars te hebben bevrijd

    Het Israëlische leger heeft zaterdag bekendgemaakt dat het vier Israëlische gijzelaars levend heeft bevrijd bij een militaire operatie in Nousseirat, in het centrum van de Gazastrook.

    Deze zaterdagochtend werden tijdens “een moeilijke speciale operatie overdag in Nousseirat vier Israëlische gijzelaars bevrijd”, schreef het leger in een persbericht. Het gaat om Noa Argamani (25), Almog Meir Jan, (21) Andrey Kozlov (27) en Shlomi Ziv (40) die volgens het leger alle vier op 7 oktober waren “ontvoerd” door Hamas vanop het terrein van het Nova-muziekfestival.

    De bevrijding van de gijzelaars wordt gevierd in Israël.Beeld AP
  5. Nederlandse universiteiten willen banden met Israël niet verbreken

    De Nederlandse universiteiten zijn niet van plan hun samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten, schrijven ze in een brief in Trouw. De rectoren van de 15 universiteiten laten daarin weten "de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek" te beschermen.

    Op veel universiteiten vonden de afgelopen tijd protesten plaats, waarin studenten eisten dat de onderwijsinstellingen de banden met Israël verbreken. Dat ontaardde in een aantal gevallen in vernielingen. "Dit betreuren wij ten zeerste", aldus de universiteiten. "Niettemin: de vraag achter al deze protesten is legitiem: hoe verhouden wij ons tot onze zusterinstellingen in gebieden waar zich een grootschalig conflict afspeelt?"

    Daarover schrijven de rectoren: "Als de in het academische ethos verankerde waarden, met de mogelijkheid tot een open en academisch debat als minimale vereiste, samenwerking met Israëlische en Palestijnse universiteiten niet in de weg staan, zien wij geen reden om die banden te heroverwegen of te verbreken. Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega's te steunen."

    De universiteiten laten verder weten dat zij "sowieso" nooit banden met een heel land zullen verbreken, tenzij de overheid dat oplegt, zoals bij Rusland het geval was. In de brief schrijven ze zich te houden aan een protocol waarbij ze zusterinstellingen die kernwaarden schenden daarop aanspreken, en zich van deze organisaties distantiëren "als zo'n gesprek niet mogelijk blijkt".

  6. Tijdelijke Amerikaanse aanlegsteiger voor kust Gaza hersteld

    De drijvende pier die het Amerikaanse leger voor de kust van de Gazastrook heeft aangelegd, is vandaag door Amerikaanse militairen hersteld. Dat meldt het leger via X. Het gedeelte dat de pier met het vasteland verbond, raakte twee weken geleden beschadigd bij een storm. Hierdoor werd de levering van hulpgoederen via zee opgeschort.

    De aanlegsteiger, die in maart door de Amerikaanse president Joe Biden was beloofd, werd medio mei in gebruik genomen nadat de bouw ervan anderhalve week eerder was afgerond. De constructie zou aanvankelijk zo’n 320 miljoen dollar kosten, maar dat bedrag is bijgesteld naar 230 miljoen.

    Het idee achter de geïmproviseerde pier was om de Gazaanse bevolking van zoveel mogelijk broodnodige hulpgoederen te voorzien. Via landroutes komen die nauwelijks binnen, omdat Israël de twee belangrijkste grensovergangen – die bij Rafah (die nu dicht is) en Kerem Shalom – controleert en slechts mondjesmaat hulp toelaat.

    Todat de pier beschadigd raakte, is er via deze weg volgens het Pentagon zo’n 1.100 ton aan hulpgoederen afgeleverd. Dat lijkt veel, maar het is slechts een klein deel van wat de bevolking in Gaza nodig heeft. Daarnaast verliep de levering via de steiger niet altijd soepel: vrachtwagens die vanaf de pier de Gazastrook in reden, werden geregeld geplunderd.

    Hoewel dat probleem gaandeweg leek te verdwijnen, rijden er volgens de Verenigde Naties dagelijks nog steeds maar enkele tientallen vrachtwagens Gaza binnen. Ter vergelijking: voor de oorlog waren dat er ongeveer vijfhonderd per dag.

    Sebas van Aert

  7. VN voegen Israël toe aan ‘lijst van de schande’

    Israël is vrijdag toegevoegd aan de ‘lijst van de schande’ van de Verenigde Naties (VN), dat meldt de de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan. Het nieuws is nog niet bevestigd door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

    De secretaris-generaal van de VN publiceert elk jaar een rapport over schendingen van de kinderrechten in een twintigtal conflictgebieden in de wereld. Daar wordt een lijst van de verantwoordelijken van de schendingen aan toegevoegd. De schendingen omvatten het doden, verminken, rekruteren en ontvoeren van kinderen en seksueel geweld op kinderen.

    "Ik ben erg geschokt door deze schandalige beslissing van de secretaris-generaal. Het Israëlische leger is het meest morele leger van de wereld", zegt Gilad Erdan. "Het is een immorele beslissing die terrorisme in de hand werkt en Hamas beloont."

    Vorig jaar werden de Russische strijdkrachten en "aanverwante" gewapende groepen aan de lijst toegevoegd. Mensenrechtenorganisaties vroegen al jaren dat ook Israël op de lijst zou worden gezet. De VN hadden in het rapport van 2022 gewaarschuwd dat Israël op de lijst zou belanden als geen enkele verbetering werd vastgesteld.

  8. ‘Houthi-rebellen ontvoeren VN-medewerkers in Jemen’

    De Houthi’s hebben gisteren in het door hen gecontroleerde deel van Jemen zeker vijftien medewerkers van internationale organisaties ontvoerd. Dat zeggen drie bronnen van de zuidelijke regering van Jemen, die erkenning geniet van de internationale gemeenschap, tegen persbureau Reuters. De betreffende organisaties noch de Houthi’s hebben dit bevestigd.

    De ontvoeringen zouden hebben plaatsgevonden tijdens een reeks invallen van een groep Houthi-officieren in de huizen en kantoren van de personeelsleden. Negen VN-medewerkers, drie leden van de door de VS gefinancierde groep National Democratic Institute (NDI) en drie personen gelieerd aan een lokale mensenrechtenorganisatie zouden zijn meegenomen. Daarnaast zouden ook computers en telefoons in beslag zijn genomen.

    De door Iran gesteunde Houthi-regering, die sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2014 de belangrijkste steden in het noorden en westen (waaronder hoofdstad Sanaa) van het land controleert, ontvoert wel vaker mensen. Zo hebben ze sinds 2021 ongeveer twintig Jemenitische medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Sanaa gekidnapt. De Amerikaanse missie sloot haar deuren in 2015, toen de Houthi’s de stad definitief overnamen.

    Sebas van Aert

  9. UGent mag bezetters UFO-gebouw niet laten uitzetten, oordeelt rechter.

    Het UGent mag de bezetters van het UFO-gebouw niet laten uitzetten, dat oordeelt de rechter vandaag. Rector Rik Van de Walle had een deadline gesteld. Voor 5 juni 12 uur moesten de activisten vertrokken zijn, maar dat is niet gebeurd. Daarop diende de universiteit een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen. Via een bevelschrift wilde de universiteit de studenten tot een vertrek dingen, maar dat is door de rechtbank afgewezen.

    "In essentie is er sprake van een vreedzaam studentenprotest", oordeelt die. "De universiteit is bij uitstek een plaats waar protest, maatschappelijk debat en een botsing van ideeën mogelijk moet zijn."

    "We hebben kennisgenomen van het vonnis van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg", reageert rector Van de Walle. "We beraden ons over verdere stappen die wel of niet zullen worden gezet."

    De activisten eisen een volledige academische boycot van Israël en een stappenplan om de universiteit duurzaam te maken. Ze bezetten sinds 6 mei de inkomhal van een centraal universiteitsgebouw (het Universiteitsforum) in Gent met tenten en spandoeken. Op drukke momenten waren er honderden studenten, academici en sympathisanten.

    Beeld Martin Corlazzoli
  10. Antwerpse zaal weigert Joodse school, maar excuseert zich

    Het Antwerpse kunstencentrum Monty heeft deze week een zaalverhuur geweigerd aan een Joodse school vanwege de oorlog in Gaza. Dat zegt de Joodse koepelorganisatie EJA (European Jewish Association). De directie van Monty bevestigt het verhaal, maar excuseert zich ook meteen voor het incident.

    Nadat de zaalverhuur voor een evenement eerst was goedgekeurd, ontving de school een mail waarin Monty gewag maakt van "een organisatie waarvoor wij banden zien met het huidige Israël". Het kunstencentrum zegt zelf samen te werken met enkele Palestijnse artiesten.

    EJA heeft het in een reactie over "discriminatie en antisemitisme". De federatie vraagt het ontslag van Monty-directeur Lana Willems, en het stopzetten van Vlaamse subsidies aan het kunstencentrum. "Het is pure discriminatie gebaseerd op een conflict duizenden kilometers verderop tegen de meest onschuldige van allemaal: Joodse schoolkinderen", klinkt het.

    Willems erkent in een reactie aan Belga dat ze "fouten heeft gemaakt" en stelt dat ze zich al verontschuldigde bij de school. "De huidige situatie in Gaza verhit de gemoederen en de discussies - zoals we onder andere aan de universiteiten in ons land zien - ook intern in onze organisatie", stelt ze. "In deze context legde ik foutief te snel de link tussen de Joodse school en de Israëlische regering - met wie wij niet willen samenwerken, noch met organisaties die hieraan gelieerd zijn. Ik wil me bij iedereen die ik met mijn initiële mail gekwetst heb, uitdrukkelijk verontschuldigen. Ik deel de bezorgdheid over het toenemende antisemitisme, racisme en de polarisatie in onze samenleving in het algemeen."

    Willems zegt de school te hebben uitgenodigd voor een gesprek, en dat de school als ze dat nog zou wensen welkom is bij Monty. "Monty wil een open huis zijn, waar dialoog centraal staat en waar we verschillende gemeenschappen in een veilige omgeving kunnen ontvangen", besluit ze.