Livia overleed een jaar na de opening van haar groepspraktijk Mastentop (links). Haar man Marc Langmans gaat nu met een nieuw team Livia’s droom voortzetten.© rr/kma

Herlancering groepspraktijk Mastentop na overlijden oprichtster: “Eerbetoon aan Livia’s visie op zorg voor patiënten met speciale behoeften”

Zandhoven -

Livia van Winssen (59) overleed in augustus 2022. Ze was een bekende naam in de wereld van de voetverzorging. Een jaar voordien had ze in hartje Zandhoven Groepspraktijk Mastentop opgericht, met als doel gespecialiseerde zorg te bieden aan kanker- en diabetespatiënten. “Livia was vastberaden, wij ook”, zegt haar man Marc Langmans (61) nu over de herlancering van groepspraktijk Mastentop.

Kristin Matthyssen

De hemel viel op hun hoofd toen Livia van Winssen en Marc Langmans midden 2022 te horen kregen dat Livia kanker had. Marc had al eens een partner aan borstkanker verloren, voor de leeftijd van vijftig. “Toen ik nadien Livia leerde kennen, had zij ook al eens twee keer borstkanker overwonnen. Maar het ging al een langere periode prima. Als ex-kankerpatiënte wist Livia hoe moeilijk het was om altijd bij de juiste hulpverlener terecht te komen. Ze zag dat er veel verkeerd liep bij voetverzorging en wou absoluut dat kankerpatiënten, diabetici en andere personen met voetproblemen de juiste zorgen kregen. Ze kende mensen die een teen verloren hadden door een foutieve aanpak. In 2013 studeerde ze af als medisch pedicure na een opleiding van drie jaar en nog een extra specialisatie.”

“Livia had bij ons thuis in Zandhoven een praktijkruimte en werkte in een praktijk in Aartselaar, maar droomde van een eigen multidisciplinair centrum met een fijne teamdynamiek waar klanten voor verschillende zaken terecht konden. Vooral voeten, maar ook gelaatsverzorging, gelnagels, massages… Dingen die mensen een goed gevoel geven. We verhuisden naar Oostmalle, maar omdat ze hier in de regio Zandhoven en Schilde al haar klantenkring had opgebouwd, begon Livia in samenwerking met mij met haar groepspraktijk Mastentop in Zandhoven.”

Inrichting

Het koppel huurde het gebouw van een vroegere kapper naast Copy House en richtte er vijf mooie ruime praktijkruimtes in. “Livia wou iedereen op wolkjes laten lopen, dat was haar motto. Ze hield van de kleur muntgroen. Ze legde haar ziel in de inrichting.”

Samen met enkele zelfstandige collega’s startte groepspraktijk Mastentop in 2021 op. “Die naam hadden we opgepikt tijdens een rondleiding met de nieuwe inwoners van de gemeente Zandhoven. Livia ontwierp zelf een Mastentoplogo.”

Marc Langmans. Een foto van zijn vrouw Livia hangt nog altijd centraal in de praktijk.© kma

© kma

Livia’s praktijkruimte, nu in gebruik door een oud-collega van haar.© kma

In 2022 kreeg ze ’s nachts hevige buikkrampen. Ze bleek een gezwel op de lever te hebben. “Drie maanden later is ze al overleden. Melanoomkanker is een silent killer. Het gezwel op de lever bleek een gevolg van een melanoom op de schouder dat ze in 2019 had laten wegsnijden. Livia onderging zesmaandelijks een bloedcontrole, maar blijkbaar was het niet opspoorbaar.”

Nieuw team

Marc stond voor een moeilijke beslissing. “Mastentop is nooit dicht geweest. Een deel van haar oud-collega’s met wie ze in 2021 begon, werkt hier nog steeds. Maar nu, na een periode van rouw en herstructurering, staat een nieuw team klaar. Professionals, onder wie medische pedicures, voetreflexologen, nagelstylisten, schoonheidsspecialisten, ademhalingscoaches, masseurs en holistische therapeuten. Deze nieuwe start wordt een eerbetoon aan mijn vrouw en haar visie op hoogwaardige, persoonlijke zorg voor patiënten met speciale behoeften.”

Er zijn nog twee praktijkruimtes te huur voor mensen die met een zelfstandigenstatuut het team willen vervolledigen. “We zoeken nog collega’s zoals een huidtherapeute, psycholoog en iemand gespecialiseerd in permanente make-up, die bijvoorbeeld tepelhoven of wenkbrauwen kan reconstrueren. Er wordt ook een Livia van Winssen-fonds opgericht om activiteiten te organiseren ten voordele van kanker- en diabetespatiënten, zoals workshops en benefiets.”

Groepspraktijk Mastentop zet op de avondmarkt op 3 mei op de Liersebaan 23 in Zandhoven voor het eerst de deuren open. Info bij Marc Langmans via 0499-471.088.

© rr

© rr

Groepspraktijk Mastentop in het centrum van Zandhoven staat met een nieuw team klaar en zoekt nog enkele collega’s.© kma

Het logo dat Livia zelf ontwierp

Het logo dat Livia zelf ontwierp, in haar favoriete kleur.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners