Direct naar artikelinhoud
Brexit

Verhofstadt: "Brexitminister Davis heeft vertrouwen in Verenigd Koninkrijk geschonden"

Guy Verhofstadt.Beeld Photo News

Guy Verhofstadt, die namens de EU de brexitonderhandelingen leidt, zegt dat het vertrouwen in het Verenigd Koninkrijk geschonden is door Brits brexitminister David Davis. Davis' opmerkingen van afgelopen weekend helpen de dialoog niet vooruit, meent Verhofstadt, die eraan toevoegt dat Brussel nu een harder standpunt zal innemen.

De Britse minister zei zondag aan de BBC dat het akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de voorwaarden van de brexit niet bindend is. Volgens Davis moet het eerder gezien worden als een intentieverklaring.

Die uitspraak schoot Verhofstadt en de andere Europese onderhandelaars in het verkeerde keelgat. Davis heeft het vertrouwen geschonden, zegt Verhofstadt via Twitter. De lidstaten zullen zich nu buigen over een strengere bewoording van de richtlijnen voor de volgende fase van de onderhandelingen. Vrijdag worden die voorgelegd op een Europese top.

Twitter bericht wordt geladen...

Harder standpunt

Gelekte kopieën van een kladversie daarvan doen uitschijnen dat de gesprekken over de toekomstige relatie pas zullen starten na een Europese top in maart. "Het is duidelijk dat de Europese raad nu strenger zal zijn", heeft Verhofstadt gereageerd. "Ze wil de gemaakte engagementen vastleggen in een wettelijke tekst voor we naar de tweede fase gaan. Dat is nu het standpunt van de raad."

Verhofstadt verwacht dat naast de Europese raad ook het parlement een harder standpunt zal innemen.

Brexitminister David Davis.Beeld EPA

Bindende tekst

Davis maakt na een gesprek met Verhofstadt een opmerkelijke bocht. Op Twitter zegt hij nu ook te willen dat het voorlopige akkoord over de boedelscheiding met de Europese Unie "zo snel mogelijk" in een juridisch bindende tekst wordt gegoten.

"Het was zoals altijd een plezier om mijn vriend Guy Verhofstadt te spreken", zegt Davis op Twitter. "We zijn het allebei eens over het belang van het 'joint report'. Laten we nu verderwerken om het zo snel mogelijk om te zetten in een bindende tekst."

Of de plooien daarmee gladgestreken zijn, is nog af te wachten. Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier waarschuwde deze namiddag na afloop van een ontmoeting met de EU-ministers voor Europese Zaken nog voor voorzichtigheid. "Zelfs als de Europese Raad vrijdag beslist dat er inderdaad voldoende vooruitgang is geboekt, moeten we erover waken dat Theresa May en haar regering de gemaakte afspraken respecteren. We zullen niet accepteren dat de Britten terugkrabbelen." 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De 27 Europese staats- en regeringsleiders moeten vrijdag tijdens de Europese top het licht op groen zetten voor fase twee van de brexitonderhandelingen. De vertegenwoordigers van de regeringsleiders stelden maandag al een ontwerptekst op die de puntjes op de 'i' moet zetten: de onderhandelingen in fase twee kunnen enkel vooruitgaan als "alle afspraken die tijdens de eerste fase zijn gemaakt volledig gerespecteerd worden en zo snel mogelijk worden omgezet in wettelijke bepalingen".

De ontwerptekst is nu "Davis-proof", bevestigt een EU-bron. "De richtlijnen zijn heel duidelijk over wat er gebeurt als de afspraken uit de eerste fase niet gerespecteerd worden." Verwacht wordt dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders het ontwerp vrijdag goedkeuren.