Direct naar artikelinhoud

ING stopt met financieren energiebedrijven die voor een groot deel stroom met kolen opwekken

ING wil geen energiebedrijven meer financieren die een groot deel van hun stroom met kolen opwekken. De bank neemt alleen nog nieuwe klanten aan die voor hooguit 10 procent afhankelijk zijn van kolen, en dan alleen als ze een plan hebben om die kolenstook in uiterlijk 2025 te beëindigen.

Een energiecentrale van EON in de Rotterdamse haven.Beeld anp

Vanaf dat jaar steekt de bank geen geld meer in bedrijven die meer dan 5 procent van hun stroom opwekken met steenkool. Bestaande klanten, ook als ze veel meer kolen verstoken, worden nog tot dat jaar gefinancierd.

Een groep van twaalf andere Nederlandse financiële bedrijven, waaronder ABN Amro, Triodos, SNS en een aantal pensioenfondsen presenteren vandaag in Parijs een methode waarmee ze de klimaatimpact van hun financieringen kunnen berekenen. In Parijs wordt vandaag gevierd dat twee jaar geleden het wereldwijde klimaatakkoord werd gesloten. Het Platform Carbon Accounting Financials PCAF, zoals de groep bedrijven zich noemt, gaat de regels vanaf nu zelf toepassen en wil dat alle financiële bedrijven in de wereld dit model gaan hanteren.

Fossiele brandstoffen

Steenkool is voor het klimaat de beroerdste van alle fossiele brandstoffen, en levert twee keer zoveel CO2 op dan een centrale op gas. ING kreeg recentelijk nog een hoop kritiek over zich heen van de Eerlijke Bankwijzer, die erop wees dat ING de enige Nederlandse bank was die geld stak in Uniper, het Duitse energiebedrijf dat een groot deel van zijn stroom uit steenkool haalt. In Nederland is Uniper eigenaar van de grote, nog maar twee jaar oude kolencentrale op de Maasvlakte. Ook de financiering van nieuwe kolencentrales in Indonesië en de Dominicaanse Republiek werd ING aangewreven. 

In november boekten milieu- en ontwikkelingsorganisaties die ING het vuur aan de schenen leggen een belangrijk succes. Het Nationale Meldpunt van de OESO nam een klacht over ING's kolenbeleid in behandeling. Dat meldpunt kan geen recht spreken, maar het kan doorgaans wel een intensief debat tussen de partijen tot stand brengen. En de bevindingen worden altijd gepubliceerd. Ondernemingen hebben daarom ontzag voor het Nationaal Meldpunt.

Het hoofdkantoor van ING.Beeld anp

Kolenstokers

ING stopt niet helemaal met de financiering van kolenstokers. Weliswaar worden bedrijven die meer dan 5 procent kolen stoken niet meer gefinancierd, maar als zij projecten hebben 'in het kader van de energietransitie', bijvoorbeeld windparken, dan worden die wel gefinancierd. 

De organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer, waaronder OxfamNovib, zijn blij dat ING zijn beleid aanscherpt. Met de nieuwe normen lijkt ING, dat tot nu toe veel soepeler was bij de financiering van kolenstokers dan andere Nederlandse banken, juist strenger te worden. Maar er zit wel een adder onder het gras. Bestaande financieringen blijven doorlopen tot 2025, en gedane toezeggingen worden nagekomen. Zo gaan de omstreden financiering van kolencentrales in Indonesië en Frankrijk gewoon door.

Er zit wel een adder onder het gras: bestaande financieringen blijven doorlopen tot 2025, en gedane toezeggingen worden nagekomen