In totaal zijn er 7 massagraven met honderden lichamen ontdekt in de Gazastrook.
Foto: Getty Images

Israël schendt mogelijk internationaal recht met Amerikaanse wapens, VN-Veiligheidsraad eist onderzoek naar massagraven in Gaza

Volgens de Verenigde Staten heeft Israël bij het gebruik van Amerikaanse wapens in Gaza mogelijk het internationaal recht geschonden. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Verenigde Naties maken zich steeds meer zorgen over schendingen van het internationaal recht en eisen vanuit de Veiligheidsraad een onafhankelijk onderzoek naar de massagraven in Gaza. 

Woensdag nog liet de Amerikaanse president Joe Biden weten dat de VS de leveringen van aanvalswapens zou stopzetten als Israël doorgaat met een groot offensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar bijna 1,5 miljoen Palestijnse burgers schuilen

Met een grootschalige operatie in dat dichtbevolkte gebied zou Israël een "rode lijn" van de VS overschrijden. "Burgers zijn gedood door bommen" die de VS hebben geleverd, erkende Biden. Daarmee erkende de Amerikaanse president voor het eerst onrechtstreeks de rol van de VS in de oorlog in Gaza. 

Maar de VS gaan nu nog een stap verder in hun kritiek op de manier waarop Israël Amerikaanse wapens gebruikt in de Gazastrook. In een recent rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in februari besteld werd door Biden, wordt gesteld dat Israël mogelijk het internationaal recht schendt met wapens geleverd door de VS. "Er zijn evenwel voldoende gerapporteerde incidenten die aanleiding geven tot ernstige bezorgdheid", luidt het.

Nog geen sluitende conclusies

Het rapport van 46 pagina's nuanceert wel dat het ministerie door de omstandigheden in het oorlogsgebied nog geen sluitende conclusies kan trekken. Daarnaast voegt het ministerie eraan toe dat Israël voor een "uitzonderlijke militaire uitdaging" staat in zijn strijd tegen Hamas. 

Hoewel het rapport diplomatisch zorgvuldig geformuleerd is, zijn de kritische vragen voor Israël duidelijk. "Israël heeft de kennis, de ervaring en de instrumenten om de schade aan burgers bij militaire operaties te beperken. Maar door het hoge aantal burgerslachtoffers rijst de vraag of het Israëlisch leger deze praktijken in alle gevallen effectief toepast", leest het rapport.

Het Israëlische leger is erg afhankelijk van Amerikaans materieel. Dat maakt het "redelijk om te beoordelen" dat Israëlische troepen Amerikaanse wapens hebben gebruikt op een manier die niet verenigbaar is met het internationaal recht en dus het Amerikaanse recht, stelt het rapport. 

De VS stellen dat ze de praktijken van Israël in de Gazastrook verder zullen opvolgen en dat verder onderzoek nodig is om tot een sluitende verklaring te komen.

Het rapport moest normaal gezien woensdag al overgemaakt worden aan het Congres, maar de publicatie werd met 2 dagen uitgesteld door interne discussies binnen het Amerikaanse buitenlandministerie.

Massagraven

Ook vanuit de VN-Veiligheidsraad klinkt "diepe bezorgdheid" over schendingen van het internationaal recht. Meer specifiek gaat het over de massagraven met honderden lichamen die de afgelopen weken aangetroffen zijn in de Gazastrook.  

In totaal zijn 7 massagraven ontdekt in Gaza. Telkens 3 bij het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad en het Al Nasser-ziekenuis in Khan Younis en 1 in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahiya. De VN-Veiligheidsraad eist nu dat er een onderzoek komt naar de massagraven.

Volgens de leden van de Veiligheidsraad is het belangrijk dat er verantwoording wordt afgelegd voor schendingen van het internationaal recht, luidt het. Ze eisen "dat onderzoekers ongehinderde toegang tot alle plaatsen van massagraven in de Gazastrook" moeten krijgen voor een "onmiddellijk, onafhankelijk, rigoureus, volledig, transparant en onpartijdig" onderzoek. 

Meest gelezen