Politie wil meer buurtinformatienetwerken

Buurtinformatienetwerken (BIN’s) zijn in Turnhout niet zo populair. Op dit ogenblik zijn 417 gezinnen bij een of andere BIN aangesloten, maar de dekking van de stad is eerder bescheiden.

gvn

“Dit in tegenstelling met het winkelinformatienetwerk, waarbij 321 handelaars zijn aangesloten, en het BIN-industrie, waaraan 279 bedrijven meewerken”, zegt korpschef Roger Leys. “Er is dus nog ruimte voor meer BIN’s in Turnhout. Maar het initiatief moet van de burgers zelf komen. De politie legt geen BIN’s op.”

De werking van de BIN’s beoogt niet meteen de opheldering van misdrijven, maar wel het zachte resultaat: dat meer mensen worden aangepord om verdachte situaties te melden. Volgens gemeenteraadslid Paul Moelans (N-VA) is dat precies de reden dat er voor BIN’s zo weinig animo is in de stad. “Ik krijg het in het Schorvoort niet verkocht. Als de politie harde cijfers zou kunnen voorleggen, helpt dat misschien?” Burgemeester Eric Vos (TIM) meent dat de interesse voor een BIN ontstaat naar aanleiding van concrete situaties. “De helft van de bestaande BIN’s is de voorbije drie jaar opgestart.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER