De drugs worden vooral verkocht in witte poedervorm
Foto: Pixabay

Parket van Oost-Vlaanderen waarschuwt voor drug 'Monkey Dust': 8 verdachten aangehouden, peuter test positief op harddrugs

In Oudenaarde zijn verschillende drugsdealers aangehouden die allemaal de synthetische drug Monkey Dust verkochten. Dat is een synthetische drug waardoor mensen hallucinaties en spasmen kunnen krijgen, maar waar mensen ook agressief van kunnen worden. In totaal werden bij verschillende acties 8 mensen aangehouden. Een tweejarig kind van een verdachte testte positief op verschillende harddrugs.  

Begin april trof de politie in Oudenaarde een vrouw aan met zware spasmen. "De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar bleek dat ze onder de invloed was van Monkey Dust", reageert het parket van Oost-Vlaanderen. De vrouw was er erg aan toe en moest enkele dagen op intensieve zorg blijven. De politie startte met een onderzoek en na verschillende huiszoekingen werden in totaal 8 personen tussen de 25 en 42 jaar gearresteerd. 

Bij de eerste reeks huiszoekingen begin deze maand werden verschillende soorten drugs aangetroffen, waaronder Monkey Dust. Vier verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besloot hen aan te houden op verdenking van inbreuken op de drugwetgeving. 

Een dag later arresteerde de politie een man van 26 jaar en een vrouw van 29 jaar. Ook zij werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en later aangehouden, wegens het bezit van verboden middelen, waaronder Monkey Dust. De tweejarige peuter van de vrouw testte ook positief op verschillende harddrugs. Hoe het kind onder de invloed geraakte van de drugs, is nog niet duidelijk. De peuter werd intussen geplaatst door de jeugdrechter.  

Wat is Monkey Dust?

Monkey Dust is een synthetische designerdrug. Die drugs bootsen de effecten van pakweg XTC of cocaïne na, maar zijn ettelijke keren krachtiger en gevaarlijker. 'Monkey Dust' is een afgeleid product van de chemische substantie cathinon. Ook flakka, ook gekend als de 'zombiedrug', behoort tot dezelfde familie van synthetische drugs. De drug is verboden in België

De drug is niet nieuw in ons land, en verandert ook geregeld van naam. In de Verenigde Staten staat de drug bekend als 'bath salts', of badzout, vanwege de vorm. De drug kan voorkomen in poeder of kristalvorm en wordt gerookt, gesnoven of geïnjecteerd. 

Het parket waarschuwt voor de schadelijke gevolgen van de drug. Na inname kunnen gebruikers zeer agressief worden, hallucinaties of zelfs spasmen krijgen. "We zien dat die drug toch wel ernstige gevolgen heeft voor mensen die er verslaafd aan geraken", reageert het parket. "Zelfs bij beperkt gebruik kan deze drug op korte termijn heel wat schade aanrichten aan de mentale en fysieke gezondheid."

Nog later, bij een derde huiszoeking, werden opnieuw 2 mensen gearresteerd. Zij worden verdacht van het bezit en de verkoop van drugs. Ook bij hen werden verschillende drugs, waaronder Monkey Dust, aangetroffen. 

Alle acht verdachten zijn intussen voor de raadkamer verschenen, die hun aanhouding met een maand verlengde. 

Meest gelezen