Yannis Anastasiou niet mals voor Kortrijk: “Hoorde van collega's dat club nieuwe trainer zocht”

© BELGAIMAGE

Met 5 op 33 komt een trainer al eens onder druk te staan. Ook bij KV Kortrijk, waar Yannis Anastasiou al na 14 speeldagen werd ontslagen. Maar de manier waarop en vooral wat er zich wekenlang in de catacomben van het Guldensporenstadion afspeelde, liggen bij de Griek nog altijd op de maag. JUNIOR VERBEEKE

Junior Verbeeke

Hij zou de kleedkamer uitmesten én opnieuw aantrekkelijk voetbal brengen naar het Guldensporenstadion. Eindelijk zon na twee zwaarbewolkte seizoenen, leek het. Maar na amper 3,5 maanden sinds de competitiestart werd het licht al uitgeknipt. De passage van Yannis Anastasiou bij KV Kortrijk duurde uiteindelijk amper 14 speeldagen, waarvan de laatste wedstrijden werden afgewerkt in een sfeertje dat het beleid van KV Kortrijk de laatste twee seizoenen volledig typeert.

De hele voetbalwereld wist al wekenlang dat Anastasiou zou vliegen – het KVK-bestuur deed zelfs de moeite niet om te ontkennen dat een opvolger werd gezocht –, maar Anastasiou zelf wist helemaal van niets. Hij moest in het zadel blijven tot een nieuwe T1 was gevonden, want zijn assistenten hingen contractueel vast aan hem waardoor er geen interim-coach beschikbaar was bij ontslag. Een wekenlange klucht was het gevolg. Pijnlijker kon een trainer haast niet naar de uitgang begeleid worden.

“Ik moest van collega’s horen dat de club naar een andere coach zocht”, doet Anastasiou zijn relaas na een deugddoende periode in het buitenland. “Aan mij werd niets gecommuniceerd. Het was ook mijn taak niet om naar het bestuur te stappen. Ik focus mij op het voetbal, de rest telt niet.” De geruchten rond de aankomende trainerswissel zorgden – ondanks veelvuldige pogingen van Anastasiou om het onderwerp te mijden in de pers – voor onrust in de spelersgroep. “Het was niet makkelijk werken zo. De club kon mij ook verdedigen om de rust te bewaren, maar dat werd nooit gedaan. De vragen over mijn situatie kwamen week na week terug, maar ik wist van niets. Heel irritant. Soms zie je dingen in het voetbal waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is.”

Nog een andere club

Dat de resultaten – 5 op 33 en 11 matchen lang niet gewonnen – na een hoopgevende start niet meezaten, staat als een paal boven water. Dat Anastasiou heel wat pech kende met blessures ook. “We hebben geen geluk gehad en moesten plots veel spelers missen. Alle verantwoordelijkheid viel dan op de schouders van spelers die vorig jaar niet alles speelden en geen leidinggevende figuren waren. Raak dan maar eens uit die negatieve spiraal”, aldus Anastasiou. “Mannen als Lepoint, Kagelmacher, Rolland en De Smet werden gemist. Of ik toch niet wat meer geduld verwacht had? (denkt na) Kijk wat er de laatste maanden is gebeurd in de Belgische competitie. Club Brugge lijkt momenteel de enige ploeg waar er stabiliteit is. Ik dacht dat het in Griekenland erg was gesteld met het lot van de trainers, maar België moet dit jaar niet onderdoen. Bij slechte resultaten moet het bestuur keuzes maken, maar de trainer is altijd de pineut.”

Wat de toekomst brengt voor de Griek, is nog niet duidelijk. Anastasiou werd al voor de derde opeenvolgende keer ontslagen en wil nu voorzichtig zijn volgende stap kiezen. “Ik ga nu heel wat wedstrijden bekijken in België, Nederland, Duitsland en Engeland”, vertelt hij. “Uit mijn periode bij Kortrijk heb ik heel veel geleerd. Hoe het wereldje in elkaar zit, bijvoorbeeld. Maar ook op sportief vlak. Momenteel is er nog geen contact geweest met een andere club. Eerst wil ik rustig nadenken over mijn volgende uitdaging. Al zit ik niet graag stil: ik zou meteen weer aan de slag gaan.”

Meer over KV Kortrijk

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video