© RR

Benoit D. deelde beelden met Sven Pichal en verkrachtte zelf twee minderjarige jongens: “Hij plaatste me op een voetstuk”

Benoit D. (36) riskeert zeven jaar de cel in te moeten. De theatermedewerker, een van de mensen uit het ‘dossier-Pichal’, deelde niet alleen beelden van kindermisbruik, maar verkrachtte zelf ook twee minderjarigen. “Ik hoop dat ik dit op een dag achter me kan laten”, getuigde een van de slachtoffers.

Sam Reyntjens

De naar Antwerpen uitgeweken Ieperling Benoit D. werd eind vorige zomer net als VRT-boegbeeld Sven Pichal en acteur Reuben D.B. aangehouden in wat al snel de ‘zaak-Pichal’ zou genoemd worden. In feite ging het om meerdere dossiers die met elkaar verbonden waren doordat de verdachten beelden van kindermisbruik uitwisselden. Gruwelijke en heel expliciete beelden waarop te zien was hoe baby’s en kinderen jonger dan 12 verkracht werden door volwassen mannen. “Misselijkmakend”, noemde de procureur de beelden. “Absolute horror”, zei advocaat Kris Luyckx namens Child Focus.

De 36-jarige Benoit D. ging uiteindelijk zelf naar de politie met de beelden, nadat een Vlaamse acteur die de gsm van D. zag, aan de alarmbel had getrokken. D. ging vooral om aangifte te doen tegen Reuben D.B., maar hij besefte dat er ook onderzoek zou worden gevoerd naar zijn doen en laten. Hij probeerde nog beelden van zijn gsm te wissen. Na de aangifte mocht D. aanvankelijk beschikken. Tot korte tijd later twee jongemannen aangifte tegen hem deden op aanraden van diezelfde acteur, ze vertelden dat ze als minderjarige verkracht werden door D.

“Ik dacht dat hij mijn beste vriend was”

Van de drie mannen uit de ‘zaak-Pichal’ was D. maandag de eerste die voor de rechtbank verscheen. Centraal in het proces stonden niet de beelden van kindermisbruik, wel de verkrachting van de twee jongens. Die twee, in 2017 nog minderjarig, waren net als D. afkomstig uit West-Vlaanderen en hoopten in Antwerpen carrière te maken in de theaterwereld. Bij een productie waar ze beiden aan meewerkten, ontfermde D. zich over zijn gouwgenoten. “Ik was 14 en dacht dat hij mijn beste vriend was, ik dacht er veel aan te hebben”, getuigde een van de jongemannen maandag in de rechtbank. “Hij adoreerde me, hij plaatste me op een voetstuk en hij wist wat ik wilde zijn, wat ik wilde horen.”

Volgens het parket bouwde D. zo een vertrouwensrelatie op met de jongens. Om hen de verplaatsing vanuit West-Vlaanderen te besparen, stelde hij hen voor bij hem in Antwerpen te blijven slapen. Dat zei ook de advocaat van de slachtoffers, Kris Luyckx. “Hij kwam zelfs bij de ouders langs om goede afspraken te maken.”

“Ik besef dat ik veel mensen pijn gedaan heb, ik besef dat ik weerzinwekkende feiten heb gepleegd. Ik neem alle verantwoordelijkheid op”

D.

verdachte in rechtszaak rond kindermisbruik

Een twintigtal keer bleven de twee slachtoffers in het weekend bij D. “Aanvankelijk was er niets verkeerd”, aldus de procureur. In de winter van 2017 ging D. vele stappen verder en sleepte hij de twee tienerjongens mee in zijn seksuele fantasieën. Ze moesten verkleed door de kamer paraderen, maar moesten ook seksuele handelingen stellen en seksspeeltjes gebruiken. Soms beloofde hij hen te betalen, D. liet de twee ook drugs en drank gebruiken. “Ik draag nog steeds veel gevolgen van dat seksueel misbruik”, zei een van de slachtoffers. “Ik ben verslavingsgevoelig en heb het zwaar op relationeel gebied en in mijn seksleven. Ik hoop dat er ooit een dag is dat ik dit achter me kan houden.”

Bovengemiddeld risico op recidive

Volgens het parket is er geen twijfel dat D. de feiten gepleegd heeft. “Hij was zeer manipulatief en de slachtoffers zagen hem als iemand met veel macht en connecties”, zei de aanklaagster. Uit onderzoek door psychiatrisch deskundigen was gebleken dat er bij D. een bovengemiddeld recidiverisico is. Volgens de aanklaagster moet hij dan ook terug de gevangenis in, D. heeft nu een enkelband. Hij hoorde een effectieve straf van zeven jaar eisen, als het van het parket afhangt, moet hij daarna nog vijf jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank blijven.

D.’s advocate, Lesley Vermeulen, benadrukte dat de dertiger beseft wat hij gedaan heeft en wat de gevolgen zullen zijn. Ze schetste het verhaal van een jongeman die in West-Vlaanderen worstelde met zijn geaardheid en in Antwerpen compleet ontspoorde met drank, drugs en een seksverslaving. “Hij had het toen niet door, nu wel. Nu zegt hij ‘ik ben een monster’. Vermeulen vroeg om D. niet naar de cel te sturen, maar hem te laten behandelen. “Een residentiële opname kan pas als men veroordeeld is, maar hij is wel in behandeling. Als u hem nu terug naar de gevangenis stuurt, riskeert dat weg te vallen.”

“Besef dat ik veel mensen pijn heb gedaan”

Benoit D. was zelf aanwezig en kreeg het laatste woord. “Ik besef dat ik veel mensen pijn gedaan heb, ik besef dat ik weerzinwekkende feiten heb gepleegd. Ik neem alle verantwoordelijkheid op, ik was een losgeslagen projectiel bij die jongens, ik heb mijn eigen genot laten primeren. Ik vraag u mij heel strenge voorwaarden te geven.” De rechtbank doet uitspraak op 13 mei.

De rechtszaken tegen Sven Pichal en Reuben D.B. moeten nog van start gaan. D.B. zal op maandag 17 juni voor de Antwerpse strafrechtbank verschijnen. Hij wordt verdacht van bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik. In het geval van Sven Pichal, de bekendste naam uit het dossier, zal de rechtszaak nog wat langer op zich laten wachten. Het parket wilde Pichal ook verwijzen naar de correctionele rechtbank, maar zijn advocaten dienden een verzoek tot bijkomend onderzoek in, waardoor de raadkamerzitting voor onbepaalde duur uitgesteld werd.

LEES OOK. Proces tegen medeverdachte Sven Pichal start op 17 juni

Sven Pichal.© BELGA

Reuben D.B.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER