Foto: Belga

Proces gestart tegen man die beelden kindermisbruik bezorgde aan Sven Pichal: parket vraagt 7 jaar cel voor verspreiding beelden en verkrachting minderjarigen

Eén van de drie verdachten in de zaak waarin ook voormalig radiomaker Sven Pichal is betrokken, is vanochtend voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschenen. De dertiger wordt verdacht van het bezit en verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik én de verkrachting van minderjarigen. Het parket vorderde een effectieve gevangenisstraf van 7 jaar. 

In de zomer van 2023 stapt beklaagde B.D., onder druk van zijn toenmalige partner, naar de politie om zich aan te geven. Op zijn gsm zouden beelden staan van zwaar seksueel misbruik van jongere kinderen en baby's. B.D. zou die beelden zelf ontvangen hebben van een andere beklaagde, R.D.B.

Na de aangifte van B.D. ging de bal aan het rollen. Advocaat Kris Luyckx, die twee slachtoffers vandaag bijstaat, noemt deze zaak het "moederdossier". Ook voormalig radiopresentator Sven Pichal wordt opgepakt. B.D. zou namelijk de beelden van kindermisbruik hebben doorgestuurd naar Pichal, verklaarde hij vandaag in de rechtbank.

Child Focus was aanwezig op de rechtbank en treedt op als burgerlijke partij voor de niet-geïdentificeerde slachtoffers op de beelden van kindermisbruik. "We willen die onbekende slachtoffers een stem en een gezicht geven in de rechtbank", zegt CEO Heidi De Pauw. "Wij vragen één symbolische euro schadevergoeding, vooral omdat we duidelijk willen maken dat het feiten zijn die bij ook ons gebeuren, tegen kinderen van vlees en bloed." 

Bekijk: Een stand van zaken van onze verslaggever Marieke Van Cauwenberghe, live vanuit Antwerpen:

Videospeler inladen...

Jarenlang seksueel misbruik minderjarige jongens

Naast het bezit en verspreiden van beelden van kindermisbruik, staat B.D. ook terecht voor de verkrachting van twee minderjarigen. De beklaagde leerde de twee minderjarige jongens, die toen 14 en 16 jaar waren, kennen tijdens de productie van een musical. Omdat de jongens steeds van ver moesten komen, stelde B.D. na een tijdje voor dat zij bij hem konden logeren. Hij ging regelmatig op bezoek bij de ouders van de slachtoffers, en won zo hun vertrouwen. 

De beklaagde zou de slachtoffers overspoeld hebben met aandacht en cadeaus, maar eiste daar volgens het parket steeds meer voor terug. Hij speelde "spelletjes" met de slachtoffers, die steeds verder gingen en extremer werden. De slachtoffers moesten allerlei seksuele handelingen uitvoeren, vaak tegen betaling. Dat misbruik ging verschillende jaren door. B.D. bracht een van de slachtoffers ook in contact met alcohol en drugs, waardoor de jongen zelf verslaafd raakte.

Ik was 14 jaar en dacht dat ik een beste vriend had

één van de slachtoffers die vandaag het woord nam

Afgelopen zomer pas deden de slachtoffers, die nu meerderjarig zijn, zelf aangifte van de feiten. Volgens advocaat Kris Luyckx, die de twee slachtoffers bijstaat, komt dat door de machtspositie van B.D: "Hij benadrukte dat het hun geheimpje was, en hij zat ook in een functie waarin hij carrières kon maken en kraken."

Een van de slachtoffers nam op de zitting het woord. "Ik was 14 jaar en dacht dat ik een beste vriend had. Hij adoreerde mij, plaatste me op een voetstuk en gaf me een goed gevoel. Hij wist wat ik graag wou zijn en speelde daar goed op in. Dat is uitgedraaid op meerdere jaren van seksueel misbruik, waar ik nog altijd de gevolgen van draag. Ik hoop dat ik er op een dag niet meer aan denk, dat ik het ooit achter mij kan laten."

Verdediging vraagt straf met probatie-uitstel

Volgens Lesley Vermeulen, advocaat van de beklaagde, beseft B.D. wat hij heeft gedaan en dat hij te ver is gegaan. "Hij vindt zichzelf een monster", verklaarde meester Vermeulen in de rechtbank. B.D. zou aanvankelijk enkel goede bedoelingen gehad hebben met de twee slachtoffers, maar dat is doorheen de jaren volledig ontspoord. 

De verdediging vraagt aan de rechtbank een straf met probatie-uitstel, met strenge voorwaarden. Volgens meester Vermeulen heeft B.D. nood aan een langdurige residentiële behandeling, maar heeft een effectieve gevangenisstraf geen nut, door de "positieve behandelprognose". 

De advocate van B.D. had het in de rechtbank ook over alle aandacht in de pers en op sociale media voor deze zaak, en de impact op de familie van B.D. "Zijn familie, doodbrave mensen uit West-Vlaanderen, is door hem ook mee slachtoffer geworden", aldus meester Vermeulen. Zo zou de moeder van de beklaagde vervroegd met pensioen zijn gegaan omdat ze haar collega's niet meer onder ogen durfde komen.

"Ik zal het mezelf nooit kunnen vergeven"

B.D. nam op het einde van de zitting zelf ook het woord. "Ik besef dat ik mensen heb pijn gedaan en dat ze dit voor de rest van hun leven meedragen. Ik was een losgeslagen projectiel en ik besef nu dat ik een stuk van hun jeugd heb afgepakt. Dat kan ik niet minimaliseren of vergoelijken. Het zijn weerzinwekkende feiten en ik zal dat mezelf nooit kunnen vergeven. Ik wil graag in behandeling blijven. Al heb ik nog een lange weg af te leggen voordat ik terug normaal zal kunnen functioneren."

De uitspraak volgt op 13 mei. De zaak tegen acteur R.D.B. wordt op 17 juni behandeld. Hij wordt enkel vervolgd voor het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik. Sven Pichal moet nog door de raadkamer verwezen worden.

Waarom noemen we de naam van Sven Pichal in deze zaak?

VRT NWS is erg terughoudend om namen te noemen van verdachten of veroordeelden of om hen herkenbaar in beeld te brengen. Er wordt steeds een afweging gemaakt tussen de privacy van de verdachten en de nood aan informatie van het publiek, zoals de Raad voor de Journalistiek ook voorschrijft.

Er zijn een paar redenen die een identificatie kunnen rechtvaardigen. Een van de redenen kan zijn dat het om een publiek figuur gaat, met een maatschappelijke functie. Sven Pichal was een radio- en televisiefiguur bij VRT en presenteerde onder meer het populaire programma “De Inspecteur”. Het moet daarenboven gaan om zwaarwichtige en maatschappelijk relevante feiten. Dat is het geval voor het bezitten en verspreiden van beelden van kindermisbruik, waarvan Sven Pichal momenteel verdacht wordt.

De andere verdachten zijn geen bekende of publieke figuren, daarom noemen we hun namen niet of enkel met initialen. Ze worden wel verdacht van dezelfde zwaarwichtige feiten. 

De richtlijn van de Raad voor de Journalistiek waar we ons op baseren, kan je trouwens zelf hier raadplegen.

Meest gelezen