© Jan Van der Perre

Broederlijk naast elkaar: Marokkanen en Portugezen beleven ‘risicomatch’ samen in Bar Noord

Het verschil tussen de WK-wedstrijd van vandaag tussen Marokko en Portugal en de wedstrijd van gisteren tussen Polen en Senegal op het grote scherm in Bar Noord kon niet groter zijn. Gisteren eindigde de wedstrijd met een grote vechtpartij, vandaag zaten de hele wedstrijd lang Portugese en Marokkaanse supporters vredevol naast elkaar. Alles verliep vlekkeloos en vooral met veel sfeer en passie. Nochtans werd deze wedstrijd aangestipt als ‘risicomatch’. “Er zijn bijna altijd een paar rotte appels die amok willen maken. Niet vandaag.”

wowi

Er waren ongeveer vierhonderd supporters aanwezig in Park Spoor Noord. Omdat het woensdagnamiddag was liepen er ook erg veel kinderen rond. Bovendien wonen in de buurt van het park, vooral aan het Sint-Jansplein, veel Portugezen. Tijdens de match waren de Marokkaanse supporters toch in de meerderheid. “We zijn vandaag met minder, maar dat maakt niet uit. We hebben een temperamentvolle cultuur, en laten dus zeker van ons horen”, zegt Joao Costa, een supporter met Portugese roots. “Marokko gaat nog scoren, maar uiteindelijk gaat toch Portugal winnen.”

© Jan Van der Perre

De wedstrijd tussen Marokko en Portugal werd eerder aangestipt als risicomatch. Daarom waren er vandaag, in tegenstelling tot gisteren, wel extra veiligheidsmaatregelen voorzien, in de vorm van veel politie en security. “Het is spijtig dat zulke maatregelen genomen moeten worden”, vond Joao. “Het blijft voetbal, een prachtige sport. Trouwens, veel van de Marokkanen en Portugezen hier kennen elkaar goed. Maar er zijn altijd een paar rotte appels die amok moeten maken. Maar vandaag zie ik dat niet gebeuren.”

Extra politie is pluspunt

Ook Naoual Elm, een Marokkaanse supporter, beaamt dat. “Er zijn niet veel Portugezen vandaag, een rel zal dus zeker niet voorvallen. Maar moesten ze met meer zijn, kan ik niet garanderen dat de gemoederen niet oververhit zouden geraken. Van ons mag de politie dus zeker een oogje in het zeil houden.”

© Jan Van der Perre

Naoual en haar vriendin met wie ze samen supportert, zijn fanatieke supporters van het Marokkaans elftal. “Maar eigenlijk ben ik een grote Cristiano Ronaldo-fan”, gaf ze toe. “Ik speel zelf voetbal, en naar hem kijk ik op. Maar als Marokko speelt, sta ik zonder twijfel achter hen. Net zoals alle Marokkaanse supporters hier. We vormen samen een sterk blok. Gelukkig zijn de examens voor veel jonge mensen net gedaan.”

Hassan Ouhida is te voet uit Borgerhout, met zijn zelfgemaakte Marokkaanse vlag in de hand, naar Bar Noord getrokken. “Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen hier samenkomen. Ik ben niet meer van de jongsten, maar evenementen zoals deze houden me jong. Ik nam vandaag speciaal vrij van mijn werk, dit wilde ik niet missen.” Dat er tijdens de wedstrijd veel politie te zien was, vindt Hassan een pluspunt. “Veiligheid is altijd het belangrijkste. Je weet nooit wat er kan gebeuren, denk maar aan de match van gisteren. Dankzij de politie kunnen we met een gerust hart naar de wedstrijd kijken.”

© Jan Van der Perre

Voor Marokko was de wedstrijd vandaag erop of eronder. Maar het elftal het vandaag kon het niet waarmaken. “Ze hebben hun eer verdedigd. Meer konden ze niet doen”, zei Hassan achteraf teleurgesteld. Ondertussen weerklonk in Bar Noord, en ook in de vele cafés aan het Sint-Jansplein, luid gejuich van de Portugezen.

© Jan Van der Perre

Het hele matchverslag leest u hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER