Jens Stoltenberg aan de zijde van Volodimir Zelenski in Kiev.
Foto: AFP.

Oekraïense president Zelenski en NAVO-baas Stoltenberg in Kiev: "Wapenleveringen moeten sneller gaan"

De bondgenoten van Oekraïne moeten haast maken met hun wapenleveringen. Daar hebben de Oekraïense president Volodimir Zelenski en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op aangedrongen tijdens een gezamenlijke persconferentie in Kiev. De eerste Amerikaanse leveringen zijn aangekomen, "maar het moet sneller."

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, heeft vandaag een onverwacht bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad. Samen met president Volodimir Zelenski gaf hij een persconferentie om erop te wijzen hoe dringend de nieuwe wapenleveringen voor Oekraïne zijn.

Oekraïne kampt al wekenlang met een tekort aan wapens en munitie. Ruim een week geleden heeft het Amerikaanse parlement - na lang dralen - een nieuw steunpakket van 61 miljard dollar goedgekeurd. De eerste militaire hulppakketten zijn intussen in kleine hoeveelheden aangekomen in Oekraïne. 

Maar het gaat niet snel genoeg, zegt president Zelenski. Tijdens de persconferentie drong hij aan op "tijdige hulp voor ons leger". "Vandaag zie ik nog niets positiefs op dat gebied. Er zijn bevoorradingen, ze zijn net begonnen, maar dit proces moet versnellen." 

Rusland bereidt een nieuw offensief voor, zegt Zelenski. "Samen moeten we dat doen mislukken."

Rusland claimt nieuwe inname van Oekraïens dorp

De Oekraïense bevelhebber Oleksandr Syrsky gaf afgelopen weekend toe dat de situatie aan het front blijft verslechteren voor Oekraïne. Hij zegt dat Rusland "actief de volledige frontlijn aanvalt" en "in sommige sectoren tactische successen boekt". Oekraïense troepen hebben zich volgens Syrsky volledig teruggetrokken uit meerdere dorpen in de provincie Donetsk.

Rusland heeft de voorbije dagen dan weer gezegd dat het verschillende dorpen heeft ingenomen. Vandaag claimde het de inname van Semenivka, een dorp in de buurt van Avdiivka, de vestingstad die in februari werd veroverd.

Gisteren kondigde Rusland de verovering aan van Novobachmoetivka. Dat ligt in de buurt van Otsjeretyne, een dorp dat eerder vorige week snel werd ingenomen door Russische troepen. 

Bekijk: Jens Stoltenberg zegt dat de situatie moeilijk is maar niet verloren

Videospeler inladen...

Stoltenberg: "NAVO-lidstaten begrijpen de urgentie"

Sinds de verovering van Avdiivka staat het Oekraïense leger onder grote druk. Oekraïne kampte de voorbije maanden met een tekort aan materieel en manschappen. Vóór de beloofde nieuwe Amerikaanse steun in Oekraïne arriveert, probeert Rusland nog zo veel mogelijk gebied in te nemen.

"De snelheid van de wapenbevoorrading betekent letterlijk de stabilisering van het front", beklemtoonde NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg in Kiev.

"De NAVO-bondgenoten hebben niet altijd geleverd wat ze beloofd hadden", zei hij. "Dit heeft ernstige gevolgen gehad op het slagveld. We zien daar nu de gevolgen van."

Volgens Stoltenberg begrijpen de NAVO-lidstaten de urgentie van de Oekraïense noden. "Nu is het onze verantwoordelijkheid om te verzekeren dat de aankondiging van nieuwe bevoorradingen zo snel mogelijk uitmondt in echte, fysieke leveringen van wapens en munitie".

Toch is het volgens Stoltenberg ondanks de recente tegenslagen voor Oekraïne niet te laat om het tij te keren. Volgens Stoltenberg kan Oekraïne de oorlog nog winnen en "moet Moskou begrijpen dat het niet kan winnen."

Meest gelezen