Vlot!-leerlingen Brecht van Peteghem, Jurian Van Hespen, Gunnar De Schepper, Chelsey Blancquaert, Nabil Hahoud, Senne Lerno, Tiemen Van Eetvelde en Fiebe Goossens gingen samen met leerkrachten en directie hun Bouwschoolaward ophalen.© if

Wase school dankzij project met noodwoningen uitgeroepen tot dé bouwschool van Vlaanderen

Lokeren/Kruisem -

VLOT!-campus Sint-Laurentius Lokeren is als ‘Bouwschool van het jaar’ de grote winnaar van de Bouwschoolawards, een wedstrijd van Bouwunie. De prijsuitreiking vond woensdagnamiddag plaats in Kruisem.

Ivan Elegeert

Elke secundaire school met een bouwopleiding kon met een project meedingen naar een award in een van de vier deelcategorieën: hout, ruwbouw, afwerking en installatietechnieken. In totaal kreeg Bouwunie zo’n vijftig projecten binnen. Na een eerste selectie door de Bouwunie-jury en vervolgens een publieksstemming kwamen de vier winnaars uit de bus. Daaruit selecteerde Bouwunie op haar beurt de ‘Bouwschool van het jaar’. Vlot!-campus Sint-Laurentius ontvangt daarvoor een cheque van 1.000 euro. De school sleepte ook de award voor installatietechnieken in de wacht.

Zeecontainers

“Uiteraard zijn we heel fier op deze titel. Maar de verdienste gaat ook en vooral naar de leerlingen”, zegt directeur-cöordinator Carlo Van den Bemt. “Want dit is een schoolvoorbeeld van een samenwerking tussen diverse STEM-richtingen in onze school.” (Lees verder onder de video)

© if

De school won de wedstrijd met een project om twee identieke zeecontainers om te bouwen tot een tijdelijk modulair woonconcept dat gebruikt kan worden als noodwoning of tijdelijk dienst doen als opvang. De containers worden zo ingericht en zijn zo inzetbaar dat ze in verschillende opstellingen aan elkaar kunnen gekoppeld worden.

“Doel is om van de containers een energiezuinige A-label huis te maken, waarin een gezin met twee kinderen moet kunnen wonen. De woning moet uitgerust zijn met een zonneboiler, zonnepanelen, domotica en waterrecuperatie”, zegt technisch adviseur coördinator Filip Molders. (Lees verder onder de foto’s)

De leerlingen gaan twee zeecontainers ombouwen tot...© if

… twee volledige noodwoningen.© if

Samenwerking

“Alle reguliere studierichtingen van het vijfde jaar secundair in onze school zijn betrokken: biotechnologische en chemische technieken, elektrotechnieken, houttechnieken, industriële informatie- en communicatietechnologie, mechanische vormgevingstechnieken, decoratie en schilderwerken, elektrische installaties, lassen-constructie, biotechnologische STEM-wetenschappen, technologische wetenschappen engineering, informatica- en communicatiewetenschappen en mechatronica”, zeggen leerkrachten Dieter Meiresonne, Jurgen Van Cauwenberghe en directeur Joris Clemminck. “Ook de oude aso-richting wetenschappen-wiskunde doet mee.”

Voor al deze leerlingen geldt dit als hun afstudeerproject. Tegen het einde van het schooljaar 2024-2025 moeten de twee woningen klaar zijn. De school bekijkt nog om ze nadien, eventueel via de stad Lokeren, ter beschikking te stellen als noodwoningen. (Lees verder onder de foto)

De leerlingen konden via bedrijven kennis opdoen om de woningen aan te passen.© if

STEM-adviesraad

Voor de uitvoering van dit project riep de school een STEM-adviesraad in het leven. Die adviesraad geeft dus advies maar neemt ook het engagement op om in extra opleidingen op school te voorzien. In de raad zitten onder meer architecte Jo Van Laere en vertegenwoordigers van UGent, Q8, Linea Trovata, Hogeschool Gent, Intel Corporation, AP Campus Noord, DEME Group, Xwift transport, Homate, Thomas-Moore Mechelen, Fluvius, KUL-Gent, Antwerp Terminal Services en VITO.

De award is voor een Lokerse school.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER