© Tom Palmaers

Politie onderzoekt mogelijke vervuiling van akkers door drugsafval in Baarle-Nassau

Baarle-Nassau -

Na een anonieme tip heeft de Nederlandse politie dinsdag een aantal akkers in Baarle-Nassau onderzocht op mogelijke vervuiling.

De tip ging over een mogelijk vervuilde akker in Baarle-Nassau. De politie heeft onmiddellijk deze akker laten bemonsteren. “Hieruit bleek dat er sprake was van verontreinigde grond met drugsafval”, klinkt het bij Politie Nederland. “Omdat er aanwijzingen zijn dat er mogelijk meerdere akkers verontreinigd zijn, nam het Nederlands Forensisch Instituut dinsdag ook op deze akkers stalen. Hieruit moet blijken of ook hier sprake is van bodemverontreiniging.” Ook de Nederlandse voedselinspectie werkte mee aan het onderzoek. De resultaten van de bodemstalen zijn over enkele weken bekend. De politie doet een onderzoek naar mogelijke verdachten.

Hoogstwaarschijnlijk werd het afval van een drugslabo vermengd met mest. De gevolgen kunnen ernstig zijn. De chemische stoffen van het drugsafval dringen mogelijk door tot in het grondwater. Ook planten en gewassen kunnen de chemische stoffen opnemen, met risico’s voor mensen en dieren die ervan eten. Vorig jaar steeg in Nederland het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval met 23 procent ten opzichte van 2022. (ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners