Vier beklaagden kregen een celstraf opgelegd nadat ze meerdere mensen oplichtten met de aankoop van goud en bontjassen.© rr

Clan krijgt celstraf na oplichting met aankoop van goud en bontjassen

Turnhout -

Vier beklaagden die deel uitmaken van een Duitse bende stonden eerder in Turnhout terecht voor het oplichten van tientallen slachtoffers met de aankoop van goud en bontjassen. Vier beklaagden kregen nu een gevangenisstraf opgelegd.

Ellen Goris

De bal ging aan het rollen toen één van de slachtoffers klacht indiende bij de politie wegens oplichting. “Mijn cliënte zag in 2020 een advertentie in de krant waarin stond dat mensen hun gouden sieraden en bont aan een eerlijke prijs konden verkopen”, zei de advocate van het slachtoffer, Nadine De Boer, tijdens de zitting in maart.

LEES OOK. Duitse clan licht tientallen mensen op: “Ze beloven geld voor bontjas, maar willen eigenlijk je juwelen”

Het slachtoffer ging naar het Turnhoutse hotel Terminus met haar juwelen en bontjassen. “Ze boden 2.000 euro voor de bontjassen en 400 euro voor de juwelen. Mijn cliënt stemde toe.” Er werd een aanbetaling van 400 euro gedaan, voor de overige 2.000 euro moest ze om 16 uur terugkomen. Toen ze daar was op het afgesproken tijdstip, was van de oplichters geen spoor.

Het dossier behandelde meerdere gevallen van dezelfde oplichtingspraktijken die plaatsvonden in het jaar 2020. De daders volgden steeds hetzelfde patroon door advertenties te plaatsen voor zogenaamde actiedagen. Het goud verdween en de bontjassen werden meestal achtergelaten in de verschillende hotels.

Uit onderzoek bleek dat achter deze oplichtingspraktijken een Duitse clan schuilging die niet alleen in België, maar ook in verschillende andere Europese landen actief was.

Celstraffen

Hoewel de vier beklaagden ontkenden dat het om oplichting zou gaan, kregen ze alle vier een celstraf opgelegd. De eerste beklaagde, A.C., kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden met uitstel en een geldboete van 4000 euro, net als D.O. De derde beklaagde R.G. kreeg een gevangenisstraf van 14 maanden met uitstel.

20 maanden met uitstel en een boete van 4.000 euro, de zwaarste straf van de vier, is voor S.K. . Hij was in het bezit van 3.000 euro cash geld en allerhande materiaal om goud te testen. Bij een huiszoeking werden 157 bontjassen gevonden en documenten van een goudwisselkantoor waaruit blijkt dat in een maand een totaalbedrag van meer dan 53.000 euro werd ontvangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout