© if

Speurders in ‘Propere Handen’-onderzoek krijgen versterking na deal met spijtoptant Veljkovic

De deal die spilfiguur Dejan Veljkovic heeft gesloten met het federaal parket, heeft ook gevolgen voor de speurders die het ‘Propere Handen’-onderzoek voeren: om de grote werklast die door de bekentenissen van Veljkovic verwacht wordt aan te kunnen, worden er extra speurders op de zaak gezet. Intussen stellen de advocaten van andere betrokkenen in de zaak zich wel vragen bij de deal.

jvh, wic

© Photo News

De gerechtelijke politie gaat vanaf 1 december vier extra speurders inzetten voor operatie ‘Propere Handen’. Een gevolg van de deal die het gerecht heeft gesloten met spilfiguur Dejan Veljkovic: de makelaar belooft in ruil voor een voorwaardelijke straf zijn boekje volledig te openen. De extra speurders moeten het team in staat stellen om de verklaringen van Veljkovic te controleren, want enkel het feit dat hij als spijtoptant zijn ex-kompanen beschuldigt, heeft niet voldoende bewijslast in de rechtszaal.

En dus krijgen het team speurders in Hasselt broodnodige versterking, want er wordt nu naar verluidt als non-stop gewerkt aan het onderzoek naar fraude, witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De extra speurders zullen van buiten Limburg komen, zodat de gerechtelijke politie in de provincie opnieuw tijd heeft voor andere dossiers.

Spijtoptantenstatuut in vraag gesteld: “Rechter wordt buitenspel gezet”

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die Club Brugge-trainer Ivan Leko vertegenwoordigt, stelt zich ook vragen bij het pact tussen het federale parket en Veljkovic. “Ik zie een evolutie in strafzaken waarbij het openbare ministerie de rechter buitenspel zet”, meent Van Steenbrugge. “De aanklager gaat hier al zelf een vonnis opstellen dat later nog door een rechter bekrachtigd moet worden, maar dit is slecht voor de maatschappij. Ik vind het gevaarlijk voor een rechtsstaat.”

© if

Van Steenbrugge ziet het als een zwaktebod. “Het onderzoek is al in 2017 gestart, sinds januari 2018 is een onderzoeksrechter op de zaak gezet en op 10 oktober zijn er 57 huiszoekingen geweest. Nu is al er een regeling getroffen met een spijtoptant. Het komt mij voor alsof er na zo’n groot onderzoek nog geen resultaten geboekt zijn. Een spijtoptant zou normaal moeten dienen voor een onderzoek dat volledig strop zit. Ik vind het nog vreemder dat er al een memorandum is opgemaakt waarin staat dat mijnheer Veljkovic een voorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete zal krijgen. Men heeft nu ook al de buit bepaald: de verbeurdverklaring. Wat als zou blijken dat die buit veel groter is? Gaan de anderen dan solidair voor een veel grotere verbeurdverklaring moeten opdraaien?”.

De advocaat heeft ook vragen bij het naar buiten brengen van Veljkovic’ statuut. “De zet om dit naar buiten te brengen vind ik bijzonder vreemd”, zegt Van Steenbrugge, die ook de geloofwaardigheid van de spijtoptant in twijfel trekt. “Het lijkt me een dunne koord om het onderzoek te steunen op zijn verklaringen.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL