Sander Pelis tekent momentopnames van het leven en de openbare ruimte.© Dirk Vertommen

Urban sketcher Sander (36) wekt verwondering met zijn tekeningen van Mechelen: “Dit weekend nemen wij het station over”

Mechelen -

Al tekenend maakt urban sketcher Sander Peli kleurrijke momentopnames van het leven en de openbare ruimte in Mechelen. Dit weekend strijkt hij neer in het station dat hem uitermate fascineert en waar hij zijn werk tentoonstelt. Ook collega’s zijn welkom.

Sven Van Haezendonck

“Al zolang ik me kan herinneren, ben ik bezig met tekenen en schilderen”, zegt Sander Demeester (36), zijn echte naam. Treinen en stations fascineren hem. “Zeker nu ze in het Mechelse station die grote werken aan het doen zijn. Het contrast tussen het nieuwe en het oude vind ik heel leuk”, vertelt Sander.

De fascinatie voor het spoor heeft ook te maken met zijn voorliefde voor graffiti, die al teruggaat tot 2006. “Jarenlang schilderde ik graffiti, maar ik was niet de persoon om dat illegaal te doen. Ik durfde dat niet en de rush waarin je moet schilderen, zou ik niet tof vinden. Het fascineerde me wel en ik maakte veel foto’s van treinstellen met graffiti op. Zo is mijn liefde voor treinen ontstaan”, legt Sander uit.

Enkele jaren geleden, tijdens de eerste lockdown met de coronapandemie, ontdekte hij urban sketching. “Dat is tekenen op locatie. Al schetsend maak ik een momentopname van de openbare ruimte.”

Twintig schetsboeken vol

In zijn vrije tijd trekt de dertiger er geregeld op uit met zijn schetsboek. “Ik heb er al twintig vol. Van Mechelen heb intussen al een honderdtal tekeningen, schat ik. Daar teken ik het meest, maar ook tijdens reizen haal ik mijn schetsboek boven”, zegt Sander.

“Jarenlang schilderde ik graffiti, maar ik was niet de persoon om dat illegaal te doen. Ik durfde dat niet en de rush waarin je moet schilderen, zou ik niet tof vinden. Het fascineerde me wel en ik maakte veel foto’s van treinstellen met graffiti op. Zo is mijn liefde voor treinen ontstaan”

Sander Peli

Urban sketcher

Tijdens zijn tripjes komt hij vaak op plekken waar andere mensen niet komen. “Altijd is er wel iets nieuw te ontdekken. Intussen verzamelde ik in mijn schetsboeken al verschillende tekeningen rond het thema sporen en treinen.”

Intussen verzamelde Sander al verschillende tekeningen rond het thema sporen en treinen.© Dirk Vertommen

Het team van Mechelen in Beweging, dat het stationsproject communicatief op het goede spoor zet, reageerde meteen enthousiast op zijn vraag tot samenwerking. “We komen geregeld samen met urban sketchers en tekenen dan samen. Met de tentoonstelling Dwaalspoor kan ik het voor het eerst een selectie van mijn werk tonen aan de Mechelaar”, vertelt Sander.

Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 april mag hij daarvoor de kiss & ride van het nieuwe station gebruiken, telkens van 14 tot 17 uur. Op zaterdag is iedereen welkom voor een sketchmeet. “Dat is een bijeenkomst van mensen die graag tekenen of schilderen. Iedereen is welkom om het station in beeld te brengen. Wij nemen het al tekenend over”, zegt Sander.

Gratis deelnemen

Deelnemen, is gratis. “We maken er een leuke en toegankelijke namiddag van waarin je zelf creatief aan de slag gaat, andere artiesten aan het werk kan zien en mensen kan leren kennen die bezig zijn met tekenen. De sketchmeet sluiten we af met een dropdown. Iedereen die dat wil, toont dan werk aan de groep”, legt Sander uit.

Tijdens het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 april mag Sander de kiss & ride van het nieuwe station gebruiken voor zijn tentoonstelling.© Dirk Vertommen

Op zondag vindt er een workshop sociale fotografie plaats. “Dat is een vorm van fotografie waarin de mens en diens sociale positie centraal staat. Net zoals bij urban sketching gaat het vaak over momentopnames uit het dagelijks leven”, vertelt Sander.

Voor de workshop kan hij rekenen op de expertise van Hendrik Braet van Linx+. Hij legt de basis van dit soort fotografie uit. Daarna kan iedereen zelf aan de slag en achteraf werk tonen aan de deelnemers.

“Een selectie van de werken die we tijdens het weekend maken, wordt tentoongesteld op de werf van het station. De werken zullen ophangen met vermelding van de naam van de kunstenaar. Deelnemers die dat wensen, kunnen hun tekening, schilderij of foto bezorgen aan Mechelen in Beweging. Een unieke kans!”

www.mecheleninbeweging.be/nieuws/expo-foto-sketchmeet

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen