Vooruit wil gratis huisarts, psycholoog en tandarts voor jongeren tot 24 jaar: “Als je zorg uitstelt, wordt een vervelende hoest al snel een longinfectie”

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere ijvert onder meer voor een gratis huisarts voor jongeren tot 24 jaar.

Jaarlijks stellen 100.000 Belgen zorg uit omdat ze schrik hebben voor de kostprijs. Vooruit wil dat jongeren tot 24 jaar straks gratis naar de psycholoog, huisarts en tandarts kunnen. “Voorkomen is beter dan genezen”, klinkt het.

Hannes Heynderickx

Het ‘gratis-verhaal’ is terug van nooit helemaal weggeweest. Politieke partij Vooruit trekt met een dure eed naar de verkiezingen. De Vlaamse socialisten willen dat een volgende federale regering een bezoek aan de huisarts, de psycholoog en de tandarts gratis maakt voor jongeren tot 24 jaar. Het voorstel komt voort uit een analyse van opvallende cijfers. Jaarlijks zouden 100.000 Belgen zorg uitstellen omwille van de kostprijs. Dat is bijna 1 procent van de bevolking.

Bij jongeren zijn de cijfers nog meer uitgesproken. 13.000 jongeren stellen een bezoek aan de huisarts uit, 33.000 jongeren schuiven een visite aan de tandarts op de lange baan. “Het gaat hier om een voetbalstadion vol jongeren dat zorg uitstelt uit schrik voor de rekening”, zegt voorzitster Melissa Depraetere. “Dat leidt tot grotere gezondheidsproblemen en een veel hogere factuur. Een gaatje in de tand, wordt al snel een abces. Een vervelende hoest, een longinfectie. En een mentale dip, een burn-out. De uiteindelijke behandeling is dan ook veel intensiever en veel duurder. Zowel voor de jongere als voor de samenleving. Voorkomen is beter dan genezen. We moeten nog meer investeren in preventie en vroegdetectie. Zo verlagen we de druk op onze gezondheidszorg.”

(Lees verder onder de foto)

“We moeten nog meer investeren in preventie en vroegdetectie”, aldus Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere (midden).© BELGA

Vivaldi

Het voorstel van Vooruit is eigenlijk een voortzetting van het Vivaldi-beleid op gezondheidszorg. Want minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) investeerde al fors in de zorgfactuur. Zijn partij klopt zichzelf op de borst dat burgers nu voor 4 euro naar de huisarts kunnen, voor 3,5 euro naar de tandarts en voor 11 euro naar de psycholoog. Voor jongeren is dat laatste bezoek zelfs gratis. Al behoeft dat hoerabericht wel een aantal nuances. Zo gelden die tarieven niet voor alle ingrepen. En bovenal: ze gelden alleen bij geconventioneerde zorgverleners. Terwijl er in veel sectoren net een deconventioneringsgolf bezig is.

“Het gaat om een voetbalstadion vol jongeren dat zorg uitstelt uit schrik voor de rekening. Dat leidt tot grotere gezondheidsproblemen en een veel hogere factuur”

Melissa Depraetere

Voorzitter Vooruit

Het maakt wel duidelijk waar de prioriteit voor de socialisten ligt. Aan de onderhandelingstafel zullen ze zeker proberen het budget voor gezondheidszorg nog op te trekken – of op zijn minst te zorgen dat er niet op bespaard wordt. Het vrijgekomen geld zou dan vooral naar jongeren vloeien. “Jong zijn is misschien de schoonste tijd van uw leven, maar niet de goedkoopste. Je staat net op je eigen benen en wordt al meteen om de oren geslagen met een reeks facturen. Een hoge doktersfactuur kan er dan echt niet meer bij”, zegt Depraetere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen