Mag je je hoofdkussen wassen? En hoe vaak moet je het vervangen? “Veel mensen slapen veel te lang op hetzelfde kussen”

© Shutterstock

Tijdens het slapen verlies je behoorlijk wat vocht en een groot deel daarvan komt in je hoofdkussen terecht, met als gevolg vieze gele kringen. En een feestje voor huisstofmijten, want die houden wel van een vochtige warme omgeving. Een wasbeurt van je hoofdkussen zo nu en dan is dus geen overbodige luxe.

Zamarra Kok

LEES OOK. Steeds meer kleding mag ‘enkel naar de droogkuis’. Maar klopt dat wel? “Enkel in dit geval is droogkuis echt nodig”

Mag mijn hoofdkussen in de was?

De meest gebruikte kussenvullingen zijn dons, veren, synthetische vulling (polyester vezels) en schuimkussens. Deze voorgevormde massieve kussens zijn gemaakt van traagschuim, koudschuim of latexschuim. Vrijwel alle synthetische kussens kunnen gewassen worden in de wasmachine. Sommige donskussens kun je ook zelf in de wasmachine wassen maar let hier goed op de voorschriften. Check dus altijd het waslabel voor de juiste temperatuur en wasprogramma. Massieve schuimkussens kun je niet zelf wassen. Latex kan in water gaan brokkelen en traag- en koudschuim overleven een rondje wasmachine niet. Ook de handwas is geen aanrader, omdat er veel vocht in het kussen achterblijft na het wassen. Als het kussen niet snel genoeg droogt, kan het gaan schimmelen. Ook verenkussens kun je beter niet wassen, omdat hierdoor de veren aan elkaar kunnen gaan plakken als een grote klont. Je kunt ze wel naar de droogkuis brengen.

Hoe vaak moet ik mijn hoofdkussen wassen?

Een hoofdkussen zou eigenlijk ieder kwartaal gewassen moeten worden. Vaker mag natuurlijk ook. Ruikt een kussen niet fris of zie je gele kringen of andere vlekken: in de was er mee! Er is overigens een eenvoudige manier om het aantal wassen per jaar terug te brengen. Gebruik onder het kussensloop een molton kussenhoes, dan creëer je tussen kussensloop en kussen een beschermende laag en hoef je een hoofdkussen slechts een keer per jaar te wassen. Zweet en huidschilfers worden opgevangen door de beschermhoes, die je wekelijks kunt wassen samen met het beddengoed. Heb je last van een huisstofmijtallergie, was dan eens per maand de kussenbeschermhoes en je beddengoed op minstens 60 graden Celsius om alle huisstofmijt te doden. Zelfs als je netjes een beschermhoes gebruikt of ieder kwartaal je kussen wast, is een hoofdkussen na 2-3 jaar echt aan vervanging toe. Veel mensen slapen veel te lang op hetzelfde hoofdkussen dat uiteindelijk vol oud zweet, bacteriën, schimmels en huisstofmijten zit.

Synthetisch kussen wassen

De meeste synthetische kussens mogen op 60 graden in de wasmachine gewassen worden. Heb je voldoende ruimte in de trommel, was dan bij voorkeur twee kussens tegelijk. Dit is beter voor de stabiliteit van de wasmachine, zo voorkom je een bonkend geluid tijdens het centrifugeren. Gebruik een hoofdwasmiddel voor witte was en voeg een schep oxipoeder voor witte was toe. Dit bestaat uit zuurstofbleekmiddel, dat een desinfecterende en een blekende werking heeft. Ideaal bij gele transpiratiekringen. Laat de wasmachine na het einde van het wasprogramma nog een keer extra spoelen. Zo ben je er zeker van dat ook al het wasmiddel uit je kussen is gewassen. Na het wassen kun je een kussen in de wasdroger drogen, samen met een paar wasballen of tennisballen om klontvorming te voorkomen. De ballen zorgen er ook voor dat de kussens sneller drogen. Kussens aan de lucht op een wasrek drogen duurt erg lang, waardoor ze muf of zelfs schimmelig kunnen gaan ruiken.

Tip: weeg je hoofdkussen voor je het wast en droogt. Na het drogen weeg je het kussen opnieuw. Als het kussen meer weegt dan voorheen zit er nog water in en moet je het nog even terugstoppen in de wasdroger.

LEES OOK. Zo breng je het voorjaar in huis: “Weg met die zware plaid en die kaneelkaars, dít is het lentegevoel”

Donzen kussens

Donzen kussens hebben een wat subtielere aanpak nodig, die verschilt van kussen tot kussen. De instructies staan altijd vermeld op het waslabel aan de zijkant van het hoofdkussen. Gebruik een wasmiddel voor wolwas of een speciaal donswasmiddel, dat is verkrijgbaar bij beddenwinkels of buitensportwinkels. Gewone wasmiddelen bevatten enzymen die de natuurlijke vetlaag van de donsveertjes oplossen. Spoel ook nu een keer extra en centrifugeer het kussen Droog het kussen volgens de aanwijzingen op het label in de wasdroger. Haal het kussen ieder kwartier even uit de droger en schud het los. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar klitten. Schud het kussen als het droog is goed op en laat het kort draaien in de wasdroger met koude lucht. Dit zorgt voor een optimale verdeling van het dons. Ook een donzen kussen kun je beter niet aan de lucht laten drogen, om klontvorming en mufheid te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer